Acompanyament

Què significa per a tu la paraula territori dins d'una comunitat patrimonial? Bloc 2 #comunidadesciep

Escrit per Super User el . Publicado en Patrimoni

El concepte “territori” és comunament definit des d'una perspectiva física, palpable, tangible, com a zona, parcel·la o extensió geogràfica que correspon a un o més individus, a un estat, jurisdicció, organització, institució, divisió política, etc. En definitiva, una visió parcial d'un concepte que podria definir-se des de moltes altres perspectives.

En aquesta línia, durant el taller de Comunitats Patrimonials, desenvolupat en el marc del 3º Congrés Internacional d'Educació Patrimonial (Madrid, 26-28 d'octubre de 2016), vam tractar d'aprofundir en la seua definició i aprofundir en una idea més oberta i flexible. El nostre objectiu de partida és construir una definició compartida per al concepte de territori, desenvolupat sota el marc d'una comunitat patrimonial. El resultat pretén ser la suma de les veus dels actors implicats en la cerca de respostes als següents interrogants: què significa per a tu la paraula territori dins d'aquesta comunitat patrimonial?, com es delimita?, què implica formar part del mateix?, una comunitat patrimonial defineix el seu territori?, quin seria el territori d'aquesta comunitat que hem creat?, quins són aqueixos punts comuns?

eje territoriog

Com a resultat de les intervencions dels participants, podem dir que comprenem el territori com a espai físic però també simbòlic, intangible, construït i compartit per les persones que ho habiten, ho senten i/o ho comparteixen. Aquestes persones s'identifiquen i s'apropien del seu territori. En definitiva, ho viuen i ho fan seu, contribuint així a la seua definició. En aquest sentit, es tractaria d'un espai figurat, no físic, els límits del qual s'intueixen, es compacten i es dilueixen, doncs està en constant transformació.

A partir d'aquesta interpretació, el territori d'una comunitat patrimonial és aquell generat per les persones, els qui també van definint les fronteres del mateix, les quals no tenen per què coincidir amb aquelles de caràcter polític o econòmic. És delimitat per fronteres identitàries, construïdes i deconstruidas pels membres que ho componen, consolidant-se en aqueix exercici de comprensió compartida i de fronteres mòbils, (in)visibles, subjectives i simbòliques.

Per tant, territori és en si mateix lloc comú, concepció patrimonial de l'espai, ja siga físic o simbòlic. És marc comú d'interessos, objectius, sentiments, vivències i vincles compartits en un determinat grup. És espai de connexió, construcció, creixement o perpetuació d'identitats que donen forma i, al mateix temps, se sustenten en aqueix territori.

Com puc participar en #comunidadesciep?
Afegint els teus comentaris a les notícies publicades i participant en les trobades tuiteres que realitzem. Envia'ns un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. amb l'assumpte “Comunidadesciep” i indicant el teu nom i cognoms per a poder incorporar-ho al fitxer de col·laboradors i que així et puga arribar tota la informació.

El projecte col·laboratiu “#Comunidadesciep” sorgeix en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial – CIEP3 i és una col·laboració oberta entre tots els participants, el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Observatori d'Educació Patrimonial d'Espanya (OEPE).

#comunidadesciep

Notícia relacionada: Definició consensuada de “Comunitats patrimonials” - #comunidadesciep

Nou nombre de kult-ur. Vol. 3, Núm. 6 (2016): Mirades educatives en la ciutat: experiència, quotidianitat i participació

Escrit per PEU el . Publicado en Kult-ur

Captura de pantalla 2016-12-05 a las 10.20.20

Es presenta un nou nombre de la revista de recerca kult-ur de Seminari Garbell, el volum 3, nombre. 6 (2016). En aquest cas el tema de la part monogràfica és: Mirades educatives en la ciutat: experiència, quotidianitat i participació.

Es tracta per tant d'un nombre dedicat a la relació entre la ciutat i l'educació, tant en un sentit com en un altre. La millor explicació del nombre, no obstant açò, és la que ofereix en la introducció la coordinadora del monogràfic (Àgora), Mar Estrela Cerveró:

"La ciutat es converteix en un complex cultural on es conjuguen sabers i experiències representats en els seus carrers i places, però també en les seues dinàmiques, tradicions i narratives. Aplicar una mirada educativa cap a la ciutat implica repensar els imaginaris entorn dels quals ens anem construint com a subjectes, i a partir de que articulem les nostres vides en societat. En aquest sentit, aspectes com l'experiència, la quotidianitat o la participació van a marcar l'anàlisi dels processos educatius que en ella es produeixen."

Definició consensuada de “Comunitats patrimonials” - #comunidadesciep

Escrit per Super User el . Publicado en Patrimoni

Presentem la definició consensuada del que para nosaltres és una comunitat patrimonial. Aquesta definició forma part del projecte col·laboratiu #comunidadesciep iniciat en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial #CIEP3 i ha sigut possible amb totes les aportacions realitzades pels companys i companyes a la pregunta “Què és per a tu una comunitat patrimonial?”

Comunitats patrimonials - #comunidadesciep

IMG 20161113 132134p

Jornada: Oportunitats de finançament de la Unió Europea a l'UJI. 14 de desembre 2016

Escrit per PEU el . Publicado en Activitats

«On he d’anar per trobar finançament i informació de la Unió Europea?» Aquesta pregunta ens la fan moltes vegades al Centre de Documentació Europea (CDE) de la Biblioteca de la Universitat Jaume I, tant per part de la comunitat universitària, com de la societat de Castelló en general.

financiacion-bannerportada

És per això que amb la Generalitat Valenciana hem organitzat una jornada per a explicar-vos les gestions que porten a terme sobre aquesta qüestió les institucions que participen en aquesta activitat i que trobareu en el programa, així com dels punts d’informació pròxims que la Unió Europea ofereix a la ciutadania i les eines en línia que podeu utilitzar.

Bienvenida al PEU en #AvaluacioPEU2016

Escrit per PEU el . Publicado en Jornades d'avaluació

Captura de pantalla 2016-11-30 a las 10.18.33

Foto: Web municipal Sot de Ferrer

Este año, en Sot de Ferrer tenemos la suerte de poder acoger las jornadas de evaluación del PEU. Desde el primer momento, todos tuvimos una gran ilusión en poder formar parte de estas jornadas, por una parte porque nos sentimos parte de este gran proyecto que es el PEU, a través del grupo de patrimonio que existe en el pueblo y que ya lleva mucho tiempo trabajando, y por otra porque pensamos que es muy importante acercar el PEU a todo el mundo, que se vea y sea visible desde los municipios más pequeños el trabajo que se realiza, que se dé a conocer de primera mano el trabajo de los técnicos y todos los que pueden aportar al desarrollo de nuestros pueblos.

Un café del món per a avaluar el PEU 2016

Escrit per PEU el . Publicado en Jornades d'avaluació

Les jornades d'avaluació del PEU es dissenyen de forma col·laborativa des de fa ja alguns anys, de manera que a partir d'una convocatòria oberta es demana a tots els membres de la xarxa del PEU la seua col·laboració per a aquesta tasca. Enguany la reunió de treball es va produir el passat 24 d'octubre i d'aqueixa fructífera reunió va sorgir la idea d'utilitzar la tècnica del World cafè, o Cafè del Món per a les jornades d'enguany.

unnamed

Dibuix: Carlos Maiques

"La Senda de los cartujos", un camí amb història cada vegada més pròxim de ser una realitat

Escrit per Super User el . Publicado en Patrimoni

Un grup de senderistes va recórrer de nou aquest itinerari històric que uneix les cartoixes de Valldecrist a Portaceli travessant la Calderona. En breu, serà senyalitzat, i ampliat fins a la cartoixa d'Ara Christi, al Puig.

Senda de los Cartujos

La "Senda de los Cartujos" està cada vegada més prop de convertir-se en realitat. Dissabte passat, dia 12 de novembre, mentre la congregació de monjos blancs de Porta Coeli acabava els resos de Prima i Àngelus, un grup de catorze persones, membres i amics de l'Asociación Cultural Cartuja de Valldecrist, iniciava en les portes del cenobi alturano una llarga marxa que els portaria, a l'hora de Completes, al monestir de Serra.

El projecte Patrimoni – PEU participará en la XIII Trobada d'entitats i associacions culturals de l'antiga Diòcesi de Tortosa.

Escrit per Super User el . Publicado en Patrimoni

El projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló participarà el pròxim 26 de novembre en la XIII Trobada d'entitats i associacions culturals de l'antiga Diòcesi de Tortosa amb la conferència titulada “El patrimoni com a recurs per a la vertebració social i cultural del territori de la Diòcesi de Tortosa: claus, exemples i propostes”.

trobada diocesi 2016 582c3b384d2d6

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural