Acompanyament

Projecte Jóvenes Dinamizadores Rurales

Escrit per PEU el . Publicado en Activitats

20170706 111522

El passat 6 de juliol el Programa d’Extensió Universitària va participar en una jornada formativa de l'IVAJ organitzada en l'Aula de Joventut de Segorbe, i María Cervera, coordinadora de Formació del PEU va ser qui va acudir en la seua representació. Es tractada del taller titulat Com dinamitze el meu poble? encara que el contingut ens anava a portar més enllà.

Les persones que van impartir la sessió formativa eren dos membres de l'equip del projecte Jóvenes Dinamizadores Rurales que està funcionant a Aragó. Es tracta d'una xarxa de tècnics de joventut, coordinats des d'una directiva del projecte, i promogut per 14 Grups d'Acció Local. Sara Castro (coordinadora del projecte) i Gloria Villalba (tècnica de joventut de la comarca de Jiloca) ens van explicar molt detalladament tot el procés des de l'origen del projecte de Joves Dinamitzadors Rurals.

http://dinamizomipueblo.es

 

20170706 111617

L'estructura del projecte té d'una banda la xarxa dels tècnics de joventut de les 17 comarques que estan dins del projecte, d'altra banda la figura de la coordinació del projecte, i d'altra banda als 14 Grups d'Acció Local que ho han promogut en donar-li cobertura com a Projecte de Cooperació dins de les ajudes del programa FEADER.

La figura de la coordinació és fonamental i molt valorada per tots els tècnics, ja que aglutina a tots els membres de la xarxa, s'encarrega de mantenir el nivell de participació amb el repartiment de tasques, de la comunicació i de les funcions de nexe de comunicació entre els tècnics i els GAL.

Conèixer la seua història, la seua estructura de xarxa, la seua metodologia de treball, és sens dubte un exemple i una oportunitat per a aprendre i arreplegar moltes idees que poden servir-nos en el nostre propi context i per a la nostra pròpia forma de treballar. La seua estructura en el territori es basa en tres pilars fonamentals: els tècnics de joventut (comarcals i municipals), els joves dinamitzadors (voluntaris) i les antenes informatives (voluntaris).

Els tècnics i la coordinació es reuneixen de manera presencial dues vegades a l'any, a les quals acudeixen tots els tècnics, i on es decideixen les metodologies de dinamització comunes, la formació que portaran als seus joves dinamitzadors i antenes informatives, es coordinen les activitats comunes i es reparteixen tasques entre els tècnics. D'aquesta manera per exemple, es coordinen per a realitzar la trobada anual de joves que cada any es realitza en una població diferent. En aquestes activitats comunes cada tècnic s'encarregarà d'una tasca diferent, que pot tractar-se des de la contractació del transport dels joves des del seu poble fins a la seu de la trobada, com l'allotjament, la reserva de la manutenció dels joves, etc. A més, en aquestes trobades cada tècnic s'encarrega d'oferir un taller formatiu als joves. La realització d'aquestes tasques és independent a l'assistència o no de persones del seu municipi, o al nombre d'aquests, que acudisquen del propi municipi. Es tracta de l'esperit de la cooperació necessari per al funcionament d'una xarxa.

Abans d'arribar al punt d'aqueixes reunions de coordinació, els tècnics comarcals ja han realitzat la seua labor d'arreplegar les necessitats en els seus respectius municipis, ja han realitzat el treball de camp amb els joves, i en funció d'açò es generen les metodologies comunes. A més les reunions de coordinació es complementen amb un contacte diari de la xarxa a través del correu electrònic i altres vies de comunicació virtual.

Els projectes comuns que jo destacaria són les trobades de formació i els camps de treball.

- Les trobades de formació consisteixen en un cap de setmana cada tres mesos, de seu itinerant, en el qual es forma a les antenes informatives com a dinamitzadors dels seus municipis. Es tracta d'activitats gratuïtes per als joves, però adquireixen el compromís de traslladar allò après al seu territori. Els tallers formatius els imparteixen els mateixos tècnics de joventut de la xarxa, i es complementen amb activitats lúdiques. Per a organitzar les trobades cada tècnic s'encarrega d'una funció. Tenen un pressupost d'uns 6000€

- Els camps de treball estan enfocats a la realització de treballs socials i mediambientals per part de les antenes informatives en un municipi del territori. El transport ho realitzen les pròpies famílies, i l'allotjament és en tendes de campanya en algun espai cedit per l'ajuntament o per un particular, per la qual cosa s'abarateix el cost de l'activitat. A les vesprades realitzen activitats lúdiques.

En definitiva que els recursos clau per al projecte són els tècnics de joventut, els tècnics de desenvolupament i la coordinadora de la xarxa, però el motor del projecte són els joves. Com a metodologia plantegen treballar des de les emocions, des de la pertinença al grup (amb els tècnics, perquè es comprometen amb la xarxa).

El fonamental perquè la xarxa funcione és l'esperit cooperatiu i col·laboratiu, i no cal oblidar que serà aquesta cooperació el que ens traga de l'aïllament rural.

L'esperit de cooperació també és explicar-ho, compartir el projecte i donar a conèixer el que fem a uns altres perquè els servisca.

La metodologia es resumeix en: cooperació, formació entre iguals i la fortalesa de la xarxa. Per a començar cal basar-se en el treball de cadascun en el seu territori i la cooperació entre tècnics, que formen a altres tècnics, que formen a les antenes informatives, que realitzen tasques per al ben comú no solament per al seu propi municipi.

Aquest, com uns altres que anem coneixent i que ens queden per conèixer, és un projecte que està funcionant, que té anys d'experiència i en que els i les protagonistes són tremendament generosos amb les seues metodologies i relats. Una xarxa com la nostra, sempre pendent de millorar, d'evolucionar i adaptar-se a les noves circumstàncies, ha d'estar atenta a aquestes experiències que ens aporten aprenentatges tan útils i fàcilment aprofitables en el nostre territori.

La veritat és que haguera sigut molt enriquidor tant per a la xarxa de tècnics del PEU com para cadascun d'ells personalment, que l'assistència dels nostres membres haguera sigut major. I encara que des de la coordinació del Programa vam fer bona difusió de l'activitat de l'IVAJ, la informació va ser escassa quant al contingut, i potser més i millor informació sobre les ponents del taller i del mateix projecte hauria animat a més tècnics rurals a acudir.

En qualsevol cas tornar a trobar-me amb les tècniques del projecte de XarxaJove de l'IVAJ en el territori sempre és enriquidor per a tots, i sens dubte una oportunitat per a pensar en noves vies de col·laboració.

Podeu conèixer més sobre el projecte de Jóvenes Dinamizadores Rurales en els següents enllaços:

https://www.youtube.com/watch?v=NvYM8xOtJIQ

https://www.youtube.com/watch?v=eLj4hy-cA98

https://prezi.com/wca4vldeuai8/como-lo-hacemos/

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural