Acompanyament

La Fira que volem. Els pobles del parc comencen a definir el seu nou model de fira apostant per la seua importància com a espai de trobada

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

El dissabte 23 de setembre ens vam reunir a Ayódar per a continuar amb la definició participativa del projecte cultural dels pobles del parc natural de la serra d’Espadà.

IMG 20170923 120009


La Minitrobada d'Ayódar es va centrar en la valoració de la Fira Anual dels pobles del parc. Per a dur a terme aquesta tasca, es van preparar tres blocs en els quals es va analitzar el present, futur i el projecte cultural com a espai des del qual dissenyar aquesta activitat que reuneix als 19 municipis del parc natural d’Espadà.


Com a punt de partida, els participants van plantejar tot un seguit de preocupacions i reptes per a aquesta anàlisi. Com connectem amb la gent? Com aconseguim que el nostre poble i el nostre parc natural siguen més coneguts i volguts dins i fora dels nostres límits geogràfics? Els 19 municipis del parc compartim tot un seguit de problemàtiques socials, culturals, econòmiques, demogràfiques, etcètera. També hem de ser capaços de posar en comú diferents eines per a aconseguir possibles solucions. Vies que vagen més enllà de l'escala local i que integren el territori. En definitiva, analitzar conjuntament els reptes per a cercar solucions.


Dins ja de l'anàlisi de la Fira, la primera de les reflexions sorgides va ser l'existència de moltes fires amb la mateixa estructura i amb activitats semblants que no acaben de connectar amb la població i el patrimoni cultural i natural del lloc en el qual es realitzen. Per la nostra banda, hem de trobar els elements diferenciadors que fan i faran de la nostra fira un espai singular, volgut i atractiu tant dins com fóra del parc.

IMG 20170923 125424


Per a la valoració de la Fira partim de les edicions realitzades fins ara. Es destaca la implicació dels municipis que acullen la Fira i la participació dels pobles. Com la Fira del Parc té un recorregut de 15 anys, l'ambient és molt bo i el tracte entre els participants és cordial. La Fira és un punt de trobada; un dia de festa que ens permet retrobar-nos amb persones que estan treballant des de les seues poblacions per a conèixer i difondre el seu patrimoni. Precisament, entre els elements més importants destaquem la participació i presència de les Associacions Culturals dels pobles del parc, vertaderes protagonistes i punt central per a conèixer els valors, oficis, treballs i maneres de vida de la serra d’Espadà.

IMG 20170923 134438


Els participants assenyalen la importància de crear un espai per a l'intercanvi d'idees i amb una programació àmplia i per a tots els gustos. Una fira de tots i per a tots que conjugue tres parts relacionades entre si: naturalesa, cultura i reflexió. En aquesta fira que volem i que estem entre tots planificant, és fonamental la implicació en aquest disseny dels grups, associacions i persones que l'acullen anualment.

Llegir article complet en Patrimoni

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural