Acompanyament

L'acompanyament de processos de desenvolupament al PEU

Escrit per Acompanyament de projectes PEU el . Publicado en Activitats

Comencem amb aquest text, una sèrie mensual de reflexions al voltant de l’acompanyament i del treball, fet al costat dels projectes locals per al desenvolupament rural. Al llarg d’aquestes aportacions volem compartir amb tots vosaltres la nostra manera d’entendre l’assessorament de projectes, com són els projectes, com són els grups de persones que comencen aventures en els seus territoris amb processos de desenvolupament rural i també com ens plantegem nosaltres la manera de fer per a millorar cada dia en les nostres tasques.

Esperem els vostres comentaris i opinions sobre el tema, i confiem aconseguir amb això facilitar un espai per a l’intercanvi de formes de treballar, de projectes, de noves idees, i per suposat, un lloc per al debat sobre aquesta metodologia de treball.

 L’Assessorament en el PEU

Una de les línies de treball fonamentals dins del Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI, és sens dubte l'acompanyament dels processos de desenvolupament rural en el territori, liderats pels propis protagonistes i habitants del mateix.

Des dels primers anys, les tutories van ser per a aquests processos, la metodologia més adequada en el suport i assessorament als tècnics per al disseny, la realització i l'avaluació dels projectes que necessita el territori rural per al seu desenvolupament, especialment des d'un punt de vista social, i específicament cultural.

Per això, l’acompanyament és una de les línies de treball fonamentals del Programa d’Extensió Universitària, per tot allò que significa treballar amb els protagonistes dels projectes, tutoritzar, tutoritzar, donar suport a projectes de desenvolupament del territori, a projectes locals, pensats i realitzats per les persones que hi viuen...

DSCN0949

El model estratègic del projecte aposta per construir un espai comú generador de sinergies i suma de lideratges. Aquest escenari engloba la Universitat, el teixit associatiu i ciutadà i s’engrana principalment, amb dos iniciatives: PAIS@rural i Patrimoni.

PAIS@rural agrupa un conjunt d’iniciatives i projectes pensats per a facilitar l’intercanvi d’informació, l’accés a una formació de qualitat i la reflexió crítica com a passos previs ineludibles a qualsevol acció cultural, així com fent possible un escenari per a la investigació en dinàmiques territorials i la generació de coneixement.

Patrimoni és un procés col·lectiu de revaloració del patrimoni cultural i dinamització ciutadana en entorns rurals. Pretén fer visible el patrimoni cultural local i treballa per a formar una ciutadania crítica i responsable amb el seu patrimoni per mitjà del disseny i programació d’accions participatives de formació i assessorament i la creació, consolidació i dinamització de xarxes de grups locals i interlocals.

Les accions que el PEU afavoreix i dona suport en el territori, vertebren l’estructura de relacions que propicia el marc col·laboratiu entre la Universitat i el territori. Així, incideixen en àmbits com el patrimoni, la participació ciutadana, la formació, la difusió o la creació, i tenen conseqüències a mitjà i llarg termini en el desenvolupament sociocomunitari i econòmic de l’entorn en què operen. I ho fan en uns processos que estem orgullosos d’acompanyar, d’estar presents i d’ajudar a fer visibles. Pensem que aquesta ha de ser la nostra tasca i continuem treballant per a que així siga.

Continuarem aquesta sèrie de reflexions sobre l’acompanyament de projectes, amb la presentació de la metodologia d’un dels programes que conformen aquesta línia d’actuació, Patrimoni, Laboratori d’investigació del patrimoni a les àrees rurals, i ho farem en aproximadament un mes.

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural