Benassal XXI, Culla Víu y SOM Suera: Apostes consolidades en iniciatives culturals i de participació social.

Escrit per PEU el . Publicado en Tutories

Durant l'estiu han tingut lloc dos esdeveniments pròxims en el temps, i pròxims en el territori. D'una banda, la Fira d’Oficis de Benassal, en la seua tercera edició i, per una altra, la representació de la Conquesta de Culla en la seua cinquena edició, la qual cosa ens pot donar una idea de la maduresa d'aquestes iniciatives, tercer i quart cap de setmana de juliol respectivament. La Fira no forma part d'un projecte com a tal dels quals recolzem des del PEU i, no obstant açò, podríem dir que és una conseqüència d'un altre al seu torn, com és Benassal XXI.

En aquest marc, en el de la Fira d’Oficis es va presentar enguany al públic la iniciativa del Museu de la Vida Rural de Benassal, impulsat per un grup de persones, residents i no residents a Benassal, que han creat l'Associació Cultural Benassal XXI. I ací és on ens trobem per a integrar aqueixes iniciatives i recolzar-les amb la nostra col·laboració des del Programa d'Acompanyament, amb el suport d'un tutor que dóna suport als grups i a les seues propostes, implementant les mateixes, generant reflexió i discurs perquè tot tinga un sentit, una adreça i un desenvolupament estratègic autònom que permeta aconseguir els objectius inicials o generar nous objectius com a conseqüència de les diferents accions.


Enguany La Conquesta va canviar la localització del seu escenari, i es va plantejar en la plaça, als peus del recinte emmurallat, amb la finalitat de crear altres condicions d'accessibilitat i de facilitar una millor visió i de capacitat.


La creació contínua de necessitats en aquest grup facilita noves possibilitats, mantenint al seu torn el cap de setmana amb la tematització del poble com a escenari natural de trobada medieval, decorant i engalanant el recinte del casc antic. I així, va tenir lloc també la trobada del Rei Jaime I amb D. Blasco de Alagón en la Plaça de la Setena, i la Desfilada pel casc antic, amb participació de membres de l'ambientació medieval i de la Conquesta de Culla; Cavallers de la Conquesta i Tambors i Bombos de Combat "Desperta, Ferro".

A Suera es dóna la circumstància que l'Associació Centre Cultural Suera s'ocupa de dur a terme una setmana cultural a l'estiu, alhora que la iniciativa SOM (Suera Obert Museu) Suera, que duu a terme trimestralment les seues activitats previstes, com la trilla al juliol o la trepitjada del raïm, recentment a primers d'octubre.


NOUS REPTES, NOUS ESCENARIS


A Benassal s'està finalitzant la redacció del projecte museológic i, mentrestant, l'Associació Benassal XXI, que promou el Museu de la Vida Rural ha fet balanç de la seua trajectòria fins a ací, que des d'abril d'enguany ha sigut capaç de comptar amb la col·laboració voluntària dels seus membres per a netejar l'espai de l'Hort de les Monges, amb paciència, constància i perseverança, cap de setmana després de cap de setmana, a més d'haver aconseguit una ajuda econòmica per a algunes tasques de restauració de peces, com la sénia. Restaurar la teulada, crear la col·lecció temàtica i abordar noves tasques de condicionament de l'espai apareixen en un escenari a mitjà termini, en el qual també apareix la sol·licitud d'ajuda econòmica i de participació ciutadana. L'ajuntament està col·laborant estretament, amb suport logístic, igual que el PEU amb el seu suport tècnic.


A Culla apareix una nova oportunitat que va a conferir al grup de voluntaris i participants en el projecte un nou vessant de col·laboració, ja que es constituirà també una associació que, amb autonomia, genere els seus programes d'activitat, demande les seues ajudes i dinamitze en el territori a la ciutadania. Actualment, ens trobem en un revisionat del projecte per a elaborar conjuntament aqueix nou marc de participació.


I, finalment, l'entorn clàssic de “Un Poble al Carrer”, amb una llarga trajectòria a Suera, sumarà valor a SOM Suera, desenvolupant les seues activitats en el tercer cap de setmana de desembre, abans de nadal. Serà un cap de setmana festiu que recrearà una vegada més la localitat a mitjan segle XX, rural i agrícola, presentant activitats i oficis en desús, obrint les seues portes les cases tematitzades de SOM i creant un ambient festiu que enguany comptarà amb una participació artística especial que ens desvelaran més endavant. SOM Suera necessita crear un espai interpretatiu que reunisca la labor de conjunt del projecte en les seues tasques de restauració, salvaguarda i recreació d'aqueix patrimoni etnogràfic local encara per seguir ampliant i divulgant.

CREURE ÉS CREAR, podríem dir que és el millor lema per a totes aquestes iniciatives de caràcter voluntari i que propicien la col·laboració ciutadana, institucional i de l'empresa privada, creant el substrat per a la participació de nous veïns que vulguen aportar també a les mateixes, des de les seues possibilitats individuals. Iniciatives que es renoven i la presència de les quals justifica cada dia més nostra col·laboració tècnica com PEU, en la línia de Acompanyament.

 

Captura de pantalla 2017-10-31 a las 12.52.49

Captura de pantalla 2017-10-31 a las 12.52.58

Captura de pantalla 2017-10-31 a las 12.53.05

Captura de pantalla 2017-10-31 a las 12.53.11

Captura de pantalla 2017-10-31 a las 12.53.36

 

http://www.benassal.es/
http://www.culla.es/es/noticia/conquesta-culla-ambientacion-medieval-2017
http://www.centreculturalsuera.com/links.html

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural