L'ACOMPANYAMENT EN ELS PROJECTES LOCALS SOCIOCOMUNITARIS COMPROMÍS I TREBALL COL·LABORATIU (I)

Escrit per PEU el . Publicado en Tutories

Captura de pantalla 2018-01-09 a las 12.23.37

La Meta és el Camí

Aquest aforisme oriental ha transcendit de l'espiritualitat a la vida diària i, amb probabilitat, es vaja incorporant també al món de l'empresa. Encara que no explícitament, en els processos de producció ja està inserit.

En el desenvolupament de projectes socials, i en general en els projectes de desenvolupament sociocomunitari i de transformació, el valor d'aqueixa idea és fonamental, ja que genera un doble enfocament: obri la perspectiva, modificant la visió d'haver de fer en l'exigència dels terminis i dels temps, és a dir d'abordar un projecte només amb expectatives, propiciant flexibilitat i adaptació a possibles canvis en l'aprenentatge, fruit de l'experimentació; permetent així crear una visió constructiva, basada en el creure que és possible.

I des d'aqueixa visió es crea l'acció amb més amplitud i es creix: coneixent el nostre objectiu, serà més senzill dissenyar les diferents estratègies per a aconseguir-ho, i així poder trobar i disposar també dels diferents recursos per a anar cap al mateix. I no solament, sinó possibilitar condicions diferents per a definir nous objectius, implementar els inicials, modificar les estratègies, estudiar diverses alternatives, i investigar contínuament els resultats durant els processos. El que és important tant per a la millora contínua com per al gaudi del camí, generant reconeixement i autoestima en els protagonistes dels projectes.

En el món de les idees, i en els entorns on les persones comparteixen inquietuds, motivacions, convé recordar aqueix aforisme, ja que el model dominant d'OBJECTIU-RESULTAT pot comprometre els processos de canvi i de transformació, que necessiten d'altres ritmes i s'alimenten d'altres fonts. Una d'elles, és matèria sensible, i és la emocionalitat humana, la qual no sempre sol estar alineada amb les conductes desitjables i amb l'actitud òptima per a fondre's en una idea comuna, en un pensar compartit i en un fer col·laboratiu.

La nostra experiència amb grups humans, des de l'empresa privada fins a la iniciativa local institucional, ens ha demostrat que la presència de l'ésser humà, i de les diferents personalitats i orientacions que ho conformen -bé siga per l'educació, el context cultural i social en el qual es desenvolupe cadascú, o pels diferents moments empírics personals o esdeveniments socials- influeixen directament en el treball de l'equip, en el lloc de treball, en les converses en el carrer, en el moment d'abordar decisions col·lectives.

Per açò convé recordar què significa exactament el treball col·laboratiu, el projecte comunitari, la participació social, o qualssevol altres expressions que comporten la presència de diverses persones entorn d'una idea de desenvolupament comú, en un compromís compartit.

MIGUEL ÁNGEL MARTÍN CUESTA. Tutor de Projectes PAIS @rural. Gestió Cultural, Coaching i Consultoria de Recursos Humans

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural