Projecte de poble. Cinctorres.

Escrit per Acompanyament el . Publicado en Tutories

L’Ajuntament de Cinctorres va iniciar, al mes de juliol de 2014, un projecte de participació ciutadana amb la finalitat que els diferents col·lectius del municipi, joves, associacions, empresaris, emprenedors i veïns, es reuniren per a debatre les millores per al futur del poble. En aquest sentit s’ha tractat de consolidar un espai de debat i consens, en el qual s’ha donat l’oportunitat a tots els veïns de Cinctorres de poder expressar la seua opinió.

Per a dur a terme aquest procés s’ha comptat amb l’ajuda de la Universitat Jaume I, la qual, a través del Programa d’Acompanyament del Programa d'Extensió Universitària (Servei d’Activitats Socioculturals, SASC) i el tutor Vicente Zapata, ens ha guiat i ens ha ajudat a enfortir el caràcter participatiu de tots els veïns.

foto2 web cinctorres

En les primeres reunions van sorgir diversos temes a tractar, com la creació de llocs de treball a la localitat; dur a terme un projecte sobre el valor del paisatge; dur a terme un projecte per als joves; com recuperar la Fira de desenvolupament rural; com dur a terme la celebració de diferents festes com va ser l’aplec dels Ports, etc.
En aquelles reunions es mostrava la il·lusió i l’esperança dels participants d’aportar diferents formes de pensar i d’obtenir algun resultat.
El resultat va ser la celebració de la Fira de desenvolupament rural sostenible, al juny de 2015, que va ser tot un èxit, gràcies a la participació de molts col·lectius del municipi.

A finals de 2015, l’Ajuntament de Cinctorres va decidir donar-li una empenteta al projecte de poble, amb la decisió de destinar 6.000 euros del pressupost municipal per a dur a terme l’actuació, activitat o obra que els veïns del municipi decidiren.

Aquest al·licient ha animat els diferents col·lectius a pensar, reflexionar, debatre en un procés participatiu en el qual s’ha decidit què fer amb aquesta quantitat econòmica. De manera consensuada, s’han establert uns criteris, s’han determinat i valorat unes propostes i s’ha creat una comissió per a aplicar els recursos.

Després de diferents reunions, el resultat ha estat dur a terme diferents activitats relacionades amb la Promoció de parc cultural Dinomania i amb la dinamització de l’alberg municipal al llarg d’aquest any 2016 (celebració del Geolodia, taller de cuina sobre dinosaures, organització d’un campus paleontològic, etc.)

Més enllà dels resultats tangibles, gràcies al projecte de poble molts veïns del municipi han mostrat les seues inquietuds, han compartit les seues impressions, reflexions i s’ha generat una dinàmica de treball que ha fet que la responsabilitat de les decisions no només recaiga en una persona.

Actualment, el fenomen de la participació ciutadana ocupa una posició molt destacada en la manera de dur a terme els projectes i polítiques públiques, ja que suposa una nova manera d’entendre i desenvolupar les idees, les contradiccions i els conflictes. Aquesta manera de treballar dóna lloc a un ventall de possibilitats més ampli i a un procés de desenvolupament dels projectes més consolidat a llarg termini.

Paula Carceller
Cinctorres, juny de 2016.

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural