Activitats de patrimoni

Patrimoni

 • Les Jornades Europees de Patrimoni convoquen la II edició del concurs “Artífexs de Patrimoni”

  Les Jornades Europees de Patrimoni convoquen la segona edició del concurs anual de "Artífexs de Patrimoni" (European Heritage Makers), una convocatòria per a joves d'entre 12 i 18 anys que pretén que aquestes persones puguen descriure la seua visió de la dimensió europea i els valors europeus que veuen reflectits en el patrimoni.

  Quina història d'Europa pots veure en el teu entorn de patrimoni cultural? Quina és la característica més interessant i exclusiva del teu entorn cultural? Quin es comparteix amb altres països? Què és el patrimoni europeu per a tu? Què diu la teva narració sobre la diversitat cultural a Europa? Què diu la teva narració sobre l'Europa compartida? Com presentes la història en imatges i paraules?

  El concurs té entre altres objectius inspirar i animar als joves a observar, explorar, analitzar i participar del patrimoni que hi ha als voltants; i recopilar experiències de com els joves entenen la dimensió europea del patrimoni local.

  L'experiència comença el 18 d'abril, finalment se seleccionaran 10 persones i es convidaran a visitar Estrasburg i conèixer a la resta de guanyadors de tota Europa.

  Tota la informació sobre el concurs, qui i com pot participar, dates importants, criteris de selecció, etc. la trobareu ACÍui i com pot participar, dates importants, criteris de selecció, etc. la trobareu ACÍ.

  També podeu escriure un mail al projecte Patrimoni – PEU i vos ajudarem: patrimoni-peu@uji.es

  Informació: Jornades Europees del Patrimoni

  #JEP2019 #HeritageMakers

 • L'Ajuntament de Cirat, l'UJI i Las Salinas preparen un Conveni per a socialitzar el patrimoni cultural

  L'Ajuntament de Cirat, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'Associació Cultural Las Salinas preparen un Conveni de col·laboració per a la definició, planificació, gestió, desenvolupament i acompanyament tècnic d'un projecte de socialització de les col·leccions museogràfiques de Cirat.

  Des de fa ja alguns mesos, representants de l'Ajuntament, Universitat i Las Salinas s'han reunit en diverses ocasions per a preparar el document que servirà de base per al futur Conveni. Aquest treball s'ha centrat en tres aspectes principals: consensuar els continguts que quedaran reflectits en el Conveni, definir els compromisos que adquirirà cadascuna de les parts i dissenyar la forma d'organització i seguiment de les accions contemplades en aquest document.

  Parimoni - Cirat

  Des de 2016, l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat (Castelló) treballa, en el marc de l'acompanyament tècnic del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària - PEU de la Universitat Jaume I, per a posar en valor i donar a conèixer el patrimoni cultural de la població.

  Com a resultat d'aquest projecte, l'A. de C. Las Salinas ha realitzat un bon nombre d'activitats d'educació patrimonial que han permès a la ciutadania conèixer millor els valors i característiques del seu patrimoni.

  Un dels projectes del Grup de Cirat més destacats és el titulat “Salvem el nostre Museu”, que se centra en la conservació i restauració del forn morú de Cirat, la catalogació i conservació dels fons de la col·lecció museogràfica local i la definició d'una nova museografia des de tota una sèrie d'accions i campanyes basades en la participació dels veïns i veïnes de la població.

  Imatge: Tino García

 • Arriba la publicació de “Persones, llocs, històries. Què penses i sents que és el patrimoni cultural?”

  Ja es pot consultar i descarregar en la nostra web la monografia del projecte “Persones, llocs, històries”.

  En 2018, el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló ha coordinat, en el marc de la Xarxa de la Convenció de Faro de Consell d'Europa i de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural #EuropeforCulture, el projecte "Persones, Llocs, Històries - #peopleplacesstories".

  El punt de partida d'aquest projecte ha estat la reflexió col·laborativa del concepte de patrimoni cultural. Per a això, s'han plantejat tres fases complementàries en les quals hem aportat les nostres opinions, experiències, exemples i patrimonis a fi de reflectir, a manera d'intuïció col·lectiva, una visió més àmplia i polièdrica del concepte de patrimoni cultural.

  De manera deliberada, hem decidit no incloure unes conclusions de “Persones, Llocs, Històries” en aquesta monografia. La idea és que cadascun, a partir de la seua lectura pausada, puga construir la seva resposta a la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

  Aquesta publicació suposa un punt de partida i queda oberta per a noves idees i reflexions. Totes són i seran benvingudes. Estarem encantats de rebre noves aportacions en l'etiqueta #peopleplacesstories o en el correu electrònic patrimoni-peu@uji.es

  Us deixem aquí l'enllaç a la secció “Publicacions”de la nostra web on podreu trobar la monografia i consultar i descarregar també els números publicats fins al moment de “Memòria Viva”, la revista anual del projecte Patrimoni- PEU.

 • “Territori Espadà” inicia el seu calendari de Minitrobades a Eslida (02/02)

  Dissabte 2 de febrer tindrà lloc en el Centre de Visitants del Parc Natural de la Serra d’Espadà a Eslida (Castelló), una nova Minitrobada del projecte “Territori Espadà”. L'objectiu d'aquest projecte és el de definir, de manera participativa, una acció que integri els 19 municipis que formen part del parc natural i al voltant de les dimensions social, cultural i patrimonial. Un dels espais de trobada dissenyats en “Territori Espadà” per al desenvolupament del projecte són les Minitrobades en els quals els participants es reuneixen periòdicament amb l'objectiu de conèixer-se millor com a punt de partida per a iniciar projectes transversals.

  Minitrobada a Eslida (02 de febrer de 2019)
  Els membres del projecte i les persones interessades estan convocades a partir de les 10 del matí per a avaluar en primer lloc la XVI Trobada dels Pobles del Parc realitzat el mes de setembre passat a Tales. A partir d'aquest primer punt, es treballarà en el desenvolupament i continuïtat de les línies principals del projecte.

  Us deixem en aquest enllaç els detalls de la convocatòria en la pàgina web de Territori Espadà.

  El projecte "Territori Espadà" compta amb la coordinació del Parc Natural de la Serra d'Espadà i l'Acompanyament tècnic de Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I.

 • 11 resums per a Memòria Viva 11

  La Comissió de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I ha analitzat els resums enviats per a la secció “Recerques” i ha acceptat un total d'11 propostes. Des de Patrimoni - PEU volem donar-vos les gràcies per la vostra participació.

  La revista Memòria Viva s’articula en tres grans pilars, que constitueixen els temes de la publicació i d’aquesta convocatòria d’articles: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d’intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

  Memòria Viva es publica en versió digital en valencià i castellà. Les autores i autors seleccionats tindran dret a 3 revistes en format paper. A més pot consultar-se en línia i descarregar-se de manera gratuïta.

  La data prevista per a la recepció dels textos i figures corresponents serà el pròxim 17 de març de 2019. La data prevista de publicació de Memòria Viva 11 serà al juliol de 2019.

 • La versió digital de Memòria Viva 10 ja està disponible en la nostra pàgina web

  El número 10 de Memòria Viva, la revista anual del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló ja està disponible per a la seua consulta i descàrrega gratuïta.

  Memòria Viva reuneix els articles dels grups locals del projecte Patrimoni – PEU i tota una sèrie de contribucions d'especialistes com a punt de partida per a presentar una revista que se centra en el patrimoni cultural com a espai de reflexió per a les comunitats i les xarxes.

  10 anys que donen sentit a un projecte en permanent revisió i construcció: un projecte de persones i per a persones.

  En aquest enllaç podeu accedir a la secció “Publicacions” en la qual podreu consultar i descarregar tots els números publicats fins ara.

  En las pròximes setmanes anirem publicant de manera individual els articles del número 10 de la revista Memòria Viva

   

 • El vídeo del taller “Els nostres Patrimonis” (projecte Persones, llocs, històries - #peopleplacesstories)

  El 28 de juliol de 2018 va tenir lloc la XIII Jornada del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I. En aquesta jornada es va desenvolupar la tercera fase del projecte anual “Persones, Llocs, Històries - #peopleplacesstories” amb la realització del taller “Els nostres patrimonis”.

  Persones, llocs, històries ha estat coordinat per Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I i s'emmarca en la xarxa de la Convenció de Faro del Consell d'Europa i en les activitats de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

  Taller “Els nostres patrimonis”.
  El desenvolupament d'aquest taller va ser dut a terme per l'empresa ARAE, Patrimonio y Restauración per a Patrimoni – PEU i l'objectiu va ser el de reflexionar sobre la importància i valor del nostre patrimoni quotidià. Amb aquest plantejament, es va fer una convocatòria als participants a la Jornada perquè portessin un objecte patrimonial propi que ells consideressin especial. Per a aquells que van voler participar, però no van poder assistir a la Jornada, es va facilitar la possibilitat d'enviar-nos els seus patrimonis per correu postal a la Universitat.

  Les aportacions rebudes van servir per a construir, de manera col·laborativa, una instal·lació patrimonial de caràcter efímer que ens fes reflexionar sobre el patrimoni, el seu valor i la seua re-identificació des d'un punt comunitari i social.

  El taller “Els nostres patrimonis va ser filmat per Anna Ribés i el 15 de novembre va ser presentat en l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial, realitzat en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid i organitzat per l’Observatori d’Eduació Patrimonial a Espanya – OEPE.

  En aquest enllaç es poden consultar els detalls de la convocatòria d'aportacions per al taller “Els nostres Patrimonis”.
  En aquest enllaç es pot veure una selecció d'imatges del taller.

 • L'últim trimestre de 2018 va estar carregat de Patrimoni

  L'últim trimestre de 2018 ha estat de vertigen per al projecte Patrimoni – PEU. Els grups han desenvolupat les seves accions de cap d'any i hem participat en diferents fòrums en els quals hem pogut compartir el projecte, els grups locals i les seves experiències per a la socialització del patrimoni cultural.

  Problemes tècnics en la nostra pàgina web han fet impossible poder relatar el dia a dia del projecte com ens hagués agradat. Recollim en aquesta ressenya una selecció d'accions realitzades:

  III Jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana (Aras de los Olmos)
  El 28 de setembre de 2018, El Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I (UJI) va participar en les III Jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana amb les intervencions d'Àngel Portolés com a coordinador del projecti Patrimoni i Anabel Ejarque, membre de la xarxa tècnica del PEU-UJI.

  En aquest enllaç podeu llegir la notícia publicada en la web de l'UJI sobre aquestes jornades organitzades per la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

  XVI Trobada dels pobles del parc. Trobada d'entitats.
  La XVI Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà va reunir el 29 de setembre de 2018 a Tales als representacions culturals dels 19 municipis que integren el Parc Natural de la Serra d’Espadà i que constitueixen l'espina dorsal del projecte “Territori Espadà”. En el marc d'aquesta trobada anual va tenir lloc la primera “Trobada d'Entitats”. Aquest espai parteix del disseny ideat en el marc de “Territori Espadà” i pretén ser un fòrum per a la reflexió i anàlisi de diferents reptes i problemàtiques sorgits en les reunions anuals desenvolupades al llarg de 2017 i 2018.

  En aquest enllaç podeu llegir la notícia publicada en la web de l'UJI sobre la Trobada.

  Tota pedra fa paret. Activitat d'educació patrimonial
  El 8 d'octubre de 2018, l'Associació Cultural La Fontanella de Costur va realitzar, en el marc de la segona edició del projecte “Tota pedra fa paret” una activitat de educació patrimonial en col·laboració amb el Museu de Ceràmica de L'Alcora i en el marc del projecte sobre la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora. La primera part va consistir a conèixer millor el nostre voltant i les plantes que s'utilitzaven per a alimentar els forns de les fàbriques de ceràmica. La segona part de l'activitat va ser un taller dissenyat pel Museu de Ceràmica en la qual els xiquets i xiquetes van utilitzar el fang i la porcellana per a imprimir les plantes i realitzar dissenys artístics.

  Enllaç: A. de C. La Fontanella (Costur)

  “Storie, Luoghi, Personi” (Històries, llocs, persones). Fontecchio (Itàlia)
  El 20 d'octubre participem en el taller “Storie, Luoghi, Personi” (Històries, llocs, persones) en la població italiana de Fontecchio. Aquest taller s'emmarca en la Convenció de Faro del Consell d'Europa. En la primera part de la jornada, el coordinador de Patrimoni – PEU, va presentar el projecte i alguns exemples dels projectes de la xarxa de comunitats patrimonials de Patrimoni. Per la vesprada, l'objectiu del taller va ser el d'analitzar la comunitat patrimonial de Fontecchio i la seva evolució en l'últim any com a punt de partida per al disseny de noves accions que reuneixin la població al voltant del patrimoni.

  Crònica del taller

  II Jornada sobre el patrimoni de Costur
  El 20 d'octubre va tenir lloc a Costur la II Jornada sobre el patrimoni del projecte “Tota pedra fa paret” amb la presentació d'Albert López, coordinador del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I i Pamela Andrés, presidenta de l'A. de C. La Fontanella.

  Les conferències van ser dues:
  “Escola i recuperació del patrimoni cultural: motivació i implicació de la comunitat educativa mitjançant les TIC. Una experiència col·laborativa des de l'aula” en la qual van participar Tere Artero (Museu de Ceràmica de l'Alcora), Juan Carlos Olaria, professor de Ciències Socials al CEIP Puértolas Marró i els alumnes Ferran Ferris, Raúl Branchadell , Antonio Curiel i Àngel Guillen.
  “La Pedra en Sec com a Recurs constructiu: Murs de Pedra en Sec” per Sergi Marí i Monfont.

  El relat de la jornada va ser realitzat per Victòria Falcó. La crònica es pot consultar en el blog de l'A. C. La Fontanella (Costur)

  Quins són els reptes principals que trobes en els teus projectes patrimonials?

  Ja en el mes de novembre, iniciem juntament amb Filipa Neto, tècnic de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura de Portugal el taller “Persones, llocs, històries. Les comunitats patrimonials de la Convenció de Faro”. Aquesta acció es va desenvolupar al llarg del mes i va tenir una primera fase virtual en la qual es va plantejar la pregunta “Quins són els reptes principals que trobes en els teus projectes patrimonials?”. Els reptes sorgits es van treballar de manera col·laborativa en l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial que va tenir lloc en el Museu Arqueològic de Madrid els dies 14, 15 i 16 de novembre.

  Notícia relacionada

  TCI – FAVA365
  Els dies 9, 10 i 11 de novembre va tenir lloc a Vilanova d'Alcolea una nova edició del “Taller Col·laboratiu Interdisciplinari”. Aquesta acció, desenvolupada en el marc de l'Acompanyament de projectes del PEU, té com a objecte analitzar, de manera transversal i col·laborativa, un projecte cultural per a establir tota una sèrie d'indicadors que mostrin el seu estat i reptes presents i futurs. En aquesta edició, el TCI va analitzar el FAVA365 – Festival dels Arts de Vilanova d'Alcolea i va comptar amb la participació de diferents actors interns i externs al projecte.

  Notícies publicades (web FAVA365):
  http://fava365.com/ca/el-dia-09-de-novembre-comencem-un-nou-tci/ 
  http://fava365.com/ca/finalitza-un-t-c-i-satisfactori-i-ple-democions/ 

  Els nostres patrimonis. CIEP4
  En l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial presentem també la càpsula “Els nostres patrimonis”. Aquest vídeo recull en poc més dos minuts, el desenvolupament del taller realitzat en les XIII Jornades del projecte Patrimoni – PEU de juliol de 2018 i és una col·laboració amb Ángela i Xavier de l'empresa ARAE. La realització del vídeo correspon a Anna Ribés. En aquest enllaç podeu veure la càpsula que es va presentar en el CIEP4.

  Enllaç a la càpsula “Els nostres patrimonis”
  Web del CIEP4

  Tancament del projecte “Tota pedra fa paret”
  L'1 de desembre de 2018 va tenir lloc a Costur la jornada de tancament del projecte anual “tota pedra fa paret” amb la participació de la Conlloga Muixeranga de Castelló. En la primera part de la jornada es van realitzar diverses figures en alguns dels espais patrimonials de Costur. Posteriorment, en el pavelló municpal es va dur a terme un taller de castells. La Jornada va concloure amb la música del grup SarauFolk.
  A. de C. La Fontanella (Costur)

  Simposi Internacional “Patrimoni com ben comú”. Còrdova
  Al desembre, el projecte Patrimoni – PEU va participar en el Simposi Internacional “Patrimoni com ben comú” que va reunir diferents especialistes amb una àmplia experiència en el patrimoni i la cultura. En aquest Simposi, Patrimoni – PEU va estar present compartint el projecte com a espai de relació entre institucions (Universitat, governs provincials i autonòmics) i el territori.
  Web del simposi

  Reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro a Bordeus (França)

  Per a acabar 2018, Patrimoni – PEU va participar en la reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro a Bordeus. En aquesta trobada es van donar cita diferents representants de comunitats patrimonials europees amb l'objectiu d'establir les línies principals del pla de desenvolupament dels pròxims anys. Durant aquesta reunió es va presentar un primer esborrany de la publicació “Persones, llocs, històries” que reuneix el projecte desenvolupat en 2018 en el marc de la Convenció de Faro i l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i que ha estat coordinat per Patrimoni - PEU per a analitzar el concepte de patrimoni cultural de manera col·laborativa.

   

 • Els itineraris de Terres de Cruïlla continuen en el mes d’agost amb les visites a Alcanar, Mas de Barberans i La Sénia

  En el mes d’agost, els itineraris de Terres de Cruïlla continuen amb tres passejades patrimonials als municipis d’Alcanar, Mas de Barberans i La Sénia.

  El projecte Terres de Cruïlla està integrat pels Centres d’Estudi i entitats organitzades a banda i banda del riu Sénia i la voluntat del grup és desenvolupar sinergies per a difondre, conservar i defensar el patrimoni cultural d’aquest territori. Amb aquest projecte es vol dignificar el treball i les històries de tota una gent, els nostres avantpassats, que tant van treballar per construir tot el que, des de fa poc, s’ha abandonat com si el passat no hagués tingut importància. Com a tribut a aquella gent, volem fer valer aquest patrimoni rural.

  Els itineraris per les Terres de Cruïlla (passejades pel patrimoni del Baix Maestrat, el Montsià i el Baix Ebre) que es duen a terme de juny a novembre, aproximadament, són la principal activitat que realitzem des de 2009. Les sortides, obertes a tothom i gratuïtes, permeten conèixer torres carregades d’història o vestigis dels nuclis antics emmurallats segles enrere, així com fonts naturals o paisatges amagats entre fronteres. Historiadors, experts en botànica, arquitectura, ramaderia o artesania, així com les persones grans dels pobles són els guies privilegiats d’aquestes sortides que apleguen centenars de persones. En l’edició de l’any passat es van realitzar 17 itineraris a 16 municipis, i s’hi va implicar una vintena d’entitats.

  Itineraris 2018 (Agost)

  Itinerari 5. Construccions de defensa de la Guerra Cívil a la badia dels Alfacs. Alcanar
  12 d’agost, diumenge
  Eixida: 10.00 h. Carrer de Rocatallada de les Cases d’Alcanar.

  L'objectiu de l'activitat és conèixer les construccions de defensa de l'exèrcit republicà a l'entrada de la badia dels Alfacs: el fortí, niu de metralladores, polvorí, etc.

  Sortirem del carrer de Rocatallada a les Cases d'Alcanar amb cotxe cap a Alcanar Platja. Una vegada passada la Fàbrica de Ciment entrarem pel carrer de Mèrida B, on aparcarem el cotxe. Allà començarem una excursió vora la mar pel lligallo del mar, ara GR-92 Sender Blau. El recorregut té aproximadament 3 km d'anada, durant els quals interpretarem totes les construccions de defensa construïdes al llarg de la costa. Cal portar beguda, roba i sabates còmodes per a caminar.

  Organitza: Associació Cultural Lo Rafal d’Alcanar.

   

  Itinerari 6. Excursió a les pintures rupestres del Cocó de la Gralla. Mas de Barberans
  13 d’agost, dilluns
  Eixida: 17.00 h. Museu de la Pauma de Mas de Barberans.  L’objectiu de l’activitat és visitar el conjunt pictòric del Cocó de la Gralla (Mas de Barberans), mostra d’art rupestre llevantí, situat dins del Parc Natural dels Ports.

  Farem cap al Museu de la Pauma de Mas de Barberans on, mitjançant un calc de les pintures, explicarem els trets essencials d’aquest conjunt pictòric d’una antiguitat aproximada de 8.000 anys, pintat dins del període de l’epipaleolític. Les pintures representen dues fileres d’arquers a corre-cuita cap a l’esquerra, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una posible escena de cacera o ritual. En total, 69 figures formen aquest conjunt excepcional.

  Tot seguit, agafarem els cotxes i anirem fins al Camí del Barranc de la Galera on al cap de 10 minuts aparcarem i iniciarem la visita a peu, amb una durada de 15 minuts fins arribar a les pintures. Allí continuarem amb totes les explicacions referents a la seua descoberta, protecció, documentació, etc.

  Cal portar sabates còmodes per a caminar.
  Màxim 20 persones entre menuts i grans, inscripció prèvia a: info@cdrmuseudelapauma.cat  Organitza: Centre d’Estudis Lo Lliscó de Mas de Barberans.

   

  Itinerari 7. República i Guerra Civil a la Sénia. La Sénia
  22 d’agost, dimecres
  Eixida: 18.30 h. Centre Marcel·lí Domingo (Escoles Velles), al passeig de la Clotada, 23-25, de la Sénia.
  Dificultat: baixa. Durada aproximada: 1,5 hores.
  Recorregut urbà.

  L’objectiu de l’activitat és visitar diferents llocs de la població relacionats amb fets de l'època de la Segona República i la Guerra Civil.

  Començarem el recorregut des de les Escoles Velles del passeig de la Clotada, actual Centre Marcel·lí Domingo, un dels locals ocupats pel comandament de la Legió Còndor a la Sénia. Des d'allí farem un recorregut per diferents llocs del poble relacionats amb fets i esdeveniments del període de la Segona República i la Guerra Civil.

  Organitza: Centre d’Estudis Seniencs de la Sénia.


  Imatges i informació proporcionada per Terres de Cruïlla

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural