Activitats de patrimoni

Patrimoni

 • Somiar i aconseguir realitats... Les Noves ruralitats (III Fòrum Cultura i Ruralitats)

  Els dies 5 i 6 de juny va tindre lloc en Soria, el III Fòrum Cultura i Ruralitatsorganitzat per Cultura i Ciutadania (Ministeri de Cultura i Esport). Com sabeu, el Programa d'Extensió Universitària - PEU de la Universitat Jaume I va participar en aquest fòrum compartint la xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni.

  Com si foren pinzellades (de fet, la primera part del títol d'aquesta crònica és una preciosa pinzellada d'Encarna Lago), ens agradaria destacar una sèrie d'idees que van sorgir en el Fòrum. Cadascuna d'elles, té la seua pròpia textura, color i intensitat. També necessita, un temps d'assecat únic.

  Començant pel propi concepte de Ruralitats i posant l'accent principalment en la pluralitat d'aproximacions al rural des de mirades múltiples i diverses.

  Les "Realitats mestisses" que superen i desborden el rural i l'urbà que va introduir María Montesino de l'Ortiga Colectiva.

  Els perills de la pèrdua del substrat comunitari i l'ocupació, com a conseqüència, del seu espai per l'aparició d'identitats “ràncies” plantejat per Marc Badal Pijoan.

  La claredat de Joan Nogué proposant diferents reflexions al voltant de la cerca de l'essència del lloc i la recuperació del seu sentit. La necessitat d'ampliar el concepte de Desenvolupament Local, de plantejar noves formes de gestió del territori de caràcter NO extractivista, de noves formes de governança local i de buscar noves narratives de l'espai comú.

  Encarna Lago i la importància de les paraules i els seus significats i el paper del museu com a element per a la cohesió social (educació i patrimoni).

  Marcos García / Medialab Prado i la idea de ruralitzar l'urbà. La necessitat de prototipar des d'espais comunitaris on les idees inicials són compartides i es transformen per la interacció de col·laboradores i col·laboradors (experimentació oberta).

  Jesús Fernández / Ecomuseu LaPonte i la museologia feta des de baix. Aportant idees des de la perifèria que generen nous béns comuns. Posant sobre la taula l'experiència de #RuralExperimenta (Laboratori Rural per a l'Experimentació i Innovació ciutadana),organitzat pel Ministeri de Cultura (Cultura i Ciutadania), Medialab Prado - Madrid i LaPonte Ecomuseu i dissenyat per a analitzar vies de fractura entre el "central" i el "perifèric", el "macro" i lo "micro". Partint de la necessitat i del repte d'hibridar les esferes "rural" i "urbana".

  Alfredo Puente (Fundació Cerezales Antonino y Cinia) i el concepte d'habitar, la perspectiva humana i la necessitat de no perdre a les persones en els nostres processos culturals i patrimonials (la dimensió comunitària del projecte cultural).

  La necessitat de revisar el concepte de patrimoni cultural per a incloure en el centre a les persones i la urgència de plantejar espais i moments per a repensar les relacions entre les institucions i el territori des de perspectives comunitàries basades en l'horitzontalitat, la participació o la inclusió (Ángel Portolés).

  I moltíssim més que ens fa pensar en la importància de buscar espais comuns i de compartir. No solament els projectes. Sobretot, les pràctiques i els processos que fan possible el seu desenvolupament.

 • Presentació del projecte de "Lo regueret" d’Els Valentins (Ulldecona-Tarragona)

  Tota bona història té un bon començament. I el començament de la que ens ocupa va ser l’avís per part d’una persona que viu a Els Valentins sobre les restes visibles encara avui del que va ser una canalització per a portar aigua a aquesta població quan des de la comunitat de regants d’Ulldecona no es feia res al respecte.

  Aquestes restes, avui inconnexes, inclouen diversos trams de canalitzacions (alguns excavats a la roca, alguns passant per dalt o per baix de marges, alguns partint finques) un abeurador, un aqüeducte, i, sobretot, també restes inconnexes a la memòria popular.

  Un cop fet el primer redactat, em vaig posar en contacte amb Joaquim Virgili (arxiver municipal i persona gran coneixedora de la història) que va permetre perfilar el treball en el seus aspectes més “acadèmics”. Però la intenció del treball no era quedar-se només en la mera recerca històrica, sinó que pretenia i pretén ampliar el seu abast a la restitució i complicitat de la memòria col·lectiva dels habitats actuals d’Els Valentins, i per això em vaig posar en contacte amb l’alcalde pedani (Els Valentins pertany al municipi d’Ulldecona), qui es va interessar per la història, que desconeixia, i va buscar testimonis orals i imatges entre la gent dels “Masets” (que és com és conegut popularment l’esmentat barri d’Els Valentins).

  El treball, així, abandonava l’àmbit de recerca històrica, per a convertir-se en una treball conjunt de recuperació de la memòria oblidada, i de la posada en valor d’un patrimoni perdut.

  Això va suposar una ampliació volguda de les finalitats, buscant que “lo regueret” (com era coneguda la canalització) tornés a formar part de la memòria viva de la gent, alhora que es remarcava el caire de treball associatiu de “jornal de vila” de tota la gent que el va construir i mantenir durant més de 50 anys, fins que finalment, a l’any 1969, l’Ajuntament va portar aigua potable a la població.

  Aquest context emprenedor i associatiu encara ara és ben palpable a la població, com una herència inesborrable de “lo regueret”.

  La metodologia del treball, que beu dels principis del projecte Patrimoni de la UJI, va ser molt ben rebuda per part del coordinador, Àngel Portolés, que en tot moment va acompanyar el projecte. També va ser ben rebut per part de l’Ajuntament d’Ulldecona, que ha editat el llibret (per a ser repartit gratuïtament entre els habitats d’Els Valentins) i ha permès confeccionar una exposició que en 14 panells expliquen visualment el contingut del treball.

  El dia 8 de Juny es va fer la presentació del treball col·lectiu (llibret i exposició) i el dia 9 la tradicional caminada de festes d’Els Valentins per a veure les restes de “lo regueret”.

  Un efecte col·lateral d’aquesta manera col·laborativa de realitzar una investigació i posada en valor del patrimoni és que ja s’estan plantejant nous treballs sobre la memòria col·lectiva de la població, que d’aquesta manera aprofundeix en un dels aspectes buscats del treball: la implicació de la gent en el seu patrimoni material i immaterial, i ajudar d’aquesta manera a la fixació de la població al territori, ajudant a revertir la situació actual de despoblament, ja que “només es valora allò que es coneix, i només es protegeix allò que es valora”, i com més valorat és un territori per part dels seus habitants, més difícil és que la gent en marxi.

  MANEL MAS (coordinador i un dels autors del treball).

 • La dimensió territorial del projecte de la Reial Fàbrica de L'Alcora. Visita tècnica del PEU – UJI. 15 de juny

  El pròxim 15 de juny tindrà lloc la Visita Tècnica de Proximitat del PEU per a conèixer el projecte de la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora (Castelló) i la seva dimensió territorial.

  Les visites tècniques es dirigeixen a la xarxa del PEU (xarxa tècnica, grups locals del Programa d'Acompanyament, amics i amigues del PEU i persones interessades). Els principals objectius d'aquestes visites són enfortir la xarxa del Programa d'Extensió Universitària, conèixer en profunditat projectes patrimonials i la seva dimensió cultural, patrimonial, social o educativa i desenvolupar espais col·laboratius per a la reflexió i l'anàlisi de projectes i activitats en curs.

  La Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda de L'Alcora amb origen de 1727, és un conjunt amb un gran passat industrial vinculat al món de la ceràmica, un passat que traspassa el seu àmbit local i provincial, sent de gran importància la seva producció no només a nivell estatal sinó també internacional.

  Aquest gran conjunt és de propietat municipal des de 2017 i des d'aquest moment s'ha estat treballant en la seva recuperació i revaloració, realitzant projectes de rehabilitació d'algunes de les seves parts i estant actualment en redacció el seu Pla Director. A més, de manera paral·lela, s'està fent un gran treball educatiu i divulgatiu mitjançant un projecte que engloba a la comunitat educativa. El seu element central és la Real Fàbrica.

  Un conjunt que ha estat declarat Bé d'Interès Cultural que uneix patrimoni, història, indústria i sobretot persones.

  La visita tècnica
  La visita s'iniciarà en el municipi de L'Alcora on coneixerem la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda i el seu projecte de rehabilitació, recuperació i revaloració amb la participació de les comunitats educatives comarcals. En aquesta primera part de la visita coneixerem també el projecte i proposta museològica i educativa del Museu de la Ceràmica de L'Alcora.

  Per a analitzar la dimensió territorial de la Reial Fàbrica, la segona part d'aquesta visita tècnica es trasllada a la pròxima població de Costur on l'Associació Cultural La Fontanella ha preparat un col·loqui sobre la pedra en sec en el qual el Grup El Cantal d'Altura ens presentarà el seu projecte comunitari de recuperació i socialització d'elements patrimonials realitzats amb aquesta tècnica constructiva.

  Programa i horari previst:
  Part 1. L'Alcora
  10.00 h. Arribada a L'Alcora (lloc per determinar) i esmorzar.
  11.00 h. Visita a la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda de L'Alcora. Anàlisi del projecte de rehabilitació, recuperació i revaloració.
  14.00 h. Dinar (lloc per determinar)
  16.00 h. Visita al Museu de Ceràmica
  17.30 h. Trasllat a Costur (cadascú en el seu cotxe)

  Part 2. Costur
  18.00 h. Visita als “Pous de Costur”
  18.30 h. Col·loqui amb l'A. C. El Cantal d'Altura
  20.00 h. Final de la visita

  Inscripció
  La inscripció a aquesta activitat comença dilluns 3 de juny y romandrà oberta fins al DIJOUS 13 DE JUNY.

  Us deixem l'enllaç a la inscripció

  Les visites tècniques es dirigeixen a la xarxa del PEU (xarxa tècnica, grups locals del Programa d'Acompanyament, amics i amigues del PEU i persones interessades). Les persones interessades que no formin part de la xarxa del PEU hauran de justificar la seva participació en aquesta activitat.

  Cost de l'activitat
  Aquesta activitat és gratuïta. No inclou el transport (cadascú haurà de utilitzar el seu propi vehicle), l'esmorzar o el menjar. El menjar serà a L'Alcora i buscarem un menú d'un preu entre 12-15 euros.

  Recomanacions
  Recomanem que les persones interessades portin aigua, calçat còmode i algun tipus de capell o barret per a protegir-se del sol.

  Agraïments
  Volem donar les gràcies al personal del Museu de Ceràmica de L'Alcora i a l'equip que està desenvolupant el Pla Director de la Reial Fàbrica. També volem agrair als representants del col·legi de L'Alcora per la seva participació, al Grup de Costur - A. de C. La Fontanella i a l'A. C. El Cantal d'Altura per la seva participació.

  Imatges: Diana Sánchez

 • Un mes de maig per a la difusió de Patrimoni – PEU

  El projecte Patrimoni ha participat en maig en diferents fòrums en els quals ha compartit les característiques, valors i projectes d'aquesta iniciativa del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I.

  En aquesta notícia volem donar-vos unes breus pinzellades del que han estat cadascuna d'aquestes col·laboracions. Aprofitem per a agrair als organitzadors, professors i institucions la seva amable invitació i l'oportunitat per a poder compartir el nostre projecte i grups locals d’aquesta xarxa de comunitats patrimonials.

  Universitat Jaume I. Participació en Graus.
  El projecte Patrimoni ha estat present en els Graus d'Història i Patrimoni i de Gestió i Administració Pública. En cadascun d'ells, el coordinador del projecte ha participat en una sessió per a presentar Patrimoni com a exemple de bones pràctiques. En aquest enllaç pot llegir-se la notícia publicada a la Universitat Jaume I.

  Col·legi Territorial d'Arquitectes de Castelló. Taula rodona: Patrimoni Industrial
  El 10 de maig, Patrimoni – PEU va participar en la taula rodona titulada “Patrimoni Industrial. Situació actual i perspectiva de futur”. Aquesta activitat, emmarcada en la “Nit de l’Art” de Castelló, va ser organitzada pel Col·legi Territorial d'Arquitectes de Castelló – CTAC i moderada per Ángel Albert. En aquesta taula rodona van participar, al costat del coordinador de Patrimoni – PEU Ángel Portolés, l'arquitecta i especialista en patrimoni industrial Diana Sánchez i la fotògrafa d'arquitectura Milena Villalba que va presentar la seva exposició “Rajolars”.

   

  Universitat Jaume I. Curs d'especialització “Cultura i desenvolupament”.
  El 17 de maig, Portolés va participar en el Curs d'especialització titulat “Cultura i desenvolupament. Ocupació en el sector cultural 2018-2019” de la Universitat Jaume I. El títol de la sessió va ser "Cultura participativa en projectes de patrimoni i turisme cultural".

  Durant la primera part de la classe, es va realitzar un taller pràctic en el qual els alumnes i alumnes al curs van reflexionar sobre la complexitat del patrimoni cultural i la necessitat de redefinir el seu concepte com a punt de partida per a iniciar accions comunitàries perquè en prengui coneixement i socialització. A partir de les aportacions realitzades en els diferents grups de treball, està prevista la definició d'un text que pugui ser consensuat per totes sobre el valor del patrimoni.

  Després d'aquesta primera part pràctica, la classe va continuar amb la presentació del projecte Patrimoni – PEU i una mostra de projectes locals que compten amb l'acompanyament tècnic d'aquest projecte de la Universitat Jaume I de Castelló. Algunes de les experiències presentades van ser les dels grups de Viver, Cirat, Costur i Territori Espadà, que és una iniciativa que reuneix els 19 municipis que integren el Parc Natural de la Serra de Espadán.

  LaPonte Ecomuséu
  Els espais de trobada i difusió del projecte Patrimoni – PEU en el mes de maig es completen amb la participació del projecte en les VII Jornades de Patrimoni Cultural de LaPonte Ecomuséu (Sant Adriano – Astúries) i realitzades del 22 al 25 de maig. Tota la informació de les VII Jornades de Patrimoni Cultural en LaPonte Ecomuséu

 • La casa del Muro es suma als espais patrimonials del vi de Viver

  En 2019, el Grup de recuperació de la cultura del vi a Viver aconsegueix una de les seues reivindicacions més importants: la compra, per part de l'ajuntament de Viver, de la Casa del Muro per a usos culturals i com un dels espais fonamentals per a comprendre la importància i valor de la cultura del vi en aquesta població de la província de Castelló.

  Servisca aquesta notícia com a agraïment i homenatge a tots els que han participat en aquest projecte i especialment a Franscisco Marco, Rafael Aliaga, Miguel Martínez, Ricardo Serrano, Ismael San Juan i Isabel Mañes.

  Un projecte amb molt de recorregut
  Des de 2013, el Grup de Recuperació de la Cultura del Vi a Viver ha treballat per a acostar, als veïns i veïnes del municipi de la comarca de l'Alt Palància, el seu passat cultural relacionat amb el vi.

  En aquests anys de treball intens, el grup de Viver ha rescatat de la memòria i de l'oblit una important part del patrimoni material i immaterial del vi a Viver. Bona mostra i fruit d'aquest projecte ha estat l'inventari dels cubs de vi de la població, la documentació dels sistemes tradicionals de preparació del terreny, plantació, cura i verema, l'inventariat d'objectes relacionats amb els treballs de la vitivinicultura i la recuperació de cançons, refranys i anècdotes relacionades amb el vi i la història de Viver.

  I com un dels moments més assenyalats d'aquest projecte del Grup de Viver, la Festa del Vi en la qual el Grup, i el Col·legi d'educació infantil i primària Historiador Diago de Viver, van desenvolupar una activitat d'educació patrimonial al voltant del vi en la qual van participar tots els xiquets i xiquetes del col·legi.

  El projecte del Grup de Viver compta amb l'acompanyament tècnic del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I.

 • El Grup de Patrimoni – PEU de Costur inicia la catalogació comunitària del seu patrimoni

  Dissabte passat 27 d'abril, l'Associació Cultural La Fontanella de Costur va realitzar la primera sessió de catalogació comunitària del patrimoni de la pedra en sec.

  Aquesta nova iniciativa del Grup de Patrimoni – PEU de Costur sorgeix en el marc del projecte “Tota pedra fa paret” i el seu objectiu és el de difondre i valorar el patrimoni local de la pedra en sec. Aquesta acció d'educació patrimonial té com a repte principal el d'acostar als veïns i veïnes a la importància de conèixer el patrimoni de la població com a punt de partida per al seu defensa, protecció i posada en valor.

  La catalogació comunitària del patrimoni de Costur neix amb la voluntat de continuar amb sessions de catalogació obertes en les quals els veïns i veïnes puguin participar i decidir sobre el patrimoni de Costur.

  Us deixem en aquest enllaç l'entrada en el blog de les Associació Cultural La Fontanella de Costur.

  Imatge: A.C. La Fontanella

 • Les Jornades Europees de Patrimoni convoquen la II edició del concurs “Artífexs de Patrimoni”

  Les Jornades Europees de Patrimoni convoquen la segona edició del concurs anual de "Artífexs de Patrimoni" (European Heritage Makers), una convocatòria per a joves d'entre 12 i 18 anys que pretén que aquestes persones puguen descriure la seua visió de la dimensió europea i els valors europeus que veuen reflectits en el patrimoni.

  Quina història d'Europa pots veure en el teu entorn de patrimoni cultural? Quina és la característica més interessant i exclusiva del teu entorn cultural? Quin es comparteix amb altres països? Què és el patrimoni europeu per a tu? Què diu la teva narració sobre la diversitat cultural a Europa? Què diu la teva narració sobre l'Europa compartida? Com presentes la història en imatges i paraules?

  El concurs té entre altres objectius inspirar i animar als joves a observar, explorar, analitzar i participar del patrimoni que hi ha als voltants; i recopilar experiències de com els joves entenen la dimensió europea del patrimoni local.

  L'experiència comença el 18 d'abril, finalment se seleccionaran 10 persones i es convidaran a visitar Estrasburg i conèixer a la resta de guanyadors de tota Europa.

  Tota la informació sobre el concurs, qui i com pot participar, dates importants, criteris de selecció, etc. la trobareu ACÍui i com pot participar, dates importants, criteris de selecció, etc. la trobareu ACÍ.

  També podeu escriure un mail al projecte Patrimoni – PEU i vos ajudarem: patrimoni-peu@uji.es

  Informació: Jornades Europees del Patrimoni

  #JEP2019 #HeritageMakers

 • L'Ajuntament de Cirat, l'UJI i Las Salinas preparen un Conveni per a socialitzar el patrimoni cultural

  L'Ajuntament de Cirat, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'Associació Cultural Las Salinas preparen un Conveni de col·laboració per a la definició, planificació, gestió, desenvolupament i acompanyament tècnic d'un projecte de socialització de les col·leccions museogràfiques de Cirat.

  Des de fa ja alguns mesos, representants de l'Ajuntament, Universitat i Las Salinas s'han reunit en diverses ocasions per a preparar el document que servirà de base per al futur Conveni. Aquest treball s'ha centrat en tres aspectes principals: consensuar els continguts que quedaran reflectits en el Conveni, definir els compromisos que adquirirà cadascuna de les parts i dissenyar la forma d'organització i seguiment de les accions contemplades en aquest document.

  Parimoni - Cirat

  Des de 2016, l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat (Castelló) treballa, en el marc de l'acompanyament tècnic del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària - PEU de la Universitat Jaume I, per a posar en valor i donar a conèixer el patrimoni cultural de la població.

  Com a resultat d'aquest projecte, l'A. de C. Las Salinas ha realitzat un bon nombre d'activitats d'educació patrimonial que han permès a la ciutadania conèixer millor els valors i característiques del seu patrimoni.

  Un dels projectes del Grup de Cirat més destacats és el titulat “Salvem el nostre Museu”, que se centra en la conservació i restauració del forn morú de Cirat, la catalogació i conservació dels fons de la col·lecció museogràfica local i la definició d'una nova museografia des de tota una sèrie d'accions i campanyes basades en la participació dels veïns i veïnes de la població.

  Imatge: Tino García

 • Arriba la publicació de “Persones, llocs, històries. Què penses i sents que és el patrimoni cultural?”

  Ja es pot consultar i descarregar en la nostra web la monografia del projecte “Persones, llocs, històries”.

  En 2018, el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló ha coordinat, en el marc de la Xarxa de la Convenció de Faro de Consell d'Europa i de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural #EuropeforCulture, el projecte "Persones, Llocs, Històries - #peopleplacesstories".

  El punt de partida d'aquest projecte ha estat la reflexió col·laborativa del concepte de patrimoni cultural. Per a això, s'han plantejat tres fases complementàries en les quals hem aportat les nostres opinions, experiències, exemples i patrimonis a fi de reflectir, a manera d'intuïció col·lectiva, una visió més àmplia i polièdrica del concepte de patrimoni cultural.

  De manera deliberada, hem decidit no incloure unes conclusions de “Persones, Llocs, Històries” en aquesta monografia. La idea és que cadascun, a partir de la seua lectura pausada, puga construir la seva resposta a la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

  Aquesta publicació suposa un punt de partida i queda oberta per a noves idees i reflexions. Totes són i seran benvingudes. Estarem encantats de rebre noves aportacions en l'etiqueta #peopleplacesstories o en el correu electrònic patrimoni-peu@uji.es

  Us deixem aquí l'enllaç a la secció “Publicacions”de la nostra web on podreu trobar la monografia i consultar i descarregar també els números publicats fins al moment de “Memòria Viva”, la revista anual del projecte Patrimoni- PEU.

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural