Activitats de patrimoni

Patrimoni

 • Convocatòria “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” en l'Alt Palància (Castelló)

  Euroimpulse Network, la Cooperativa Canopia, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'espai cultural L’Ària de (Còrsega – França) presenten una convocatòria per a la selecció de 4 iniciatives culturals a la comarca de l'Alt Palància (Castelló).

  El termini per a enviar propostes estarà obert fins al pròxim 13 d'octubre.

  “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” es planteja com una iniciativa per a lluitar contra la despoblació juvenil i fomentar les interaccions i la col·laboració entre iniciatives culturals però també socials i educatives de la comarca de l'Alt Palància.

  Amb aquesta convocatòria es busquen projectes, iniciatives o idees dels àmbits culturals, patrimonials, educatius o socials que contribuïsquen a la dinamització de la comarca de l'Alt Palància (Castelló).

  Per a poder resoldre tots els dubtes de les persones interessades, s'ha habilitat un correu electrònic peu-uji@uji.es

  i un telèfon de contacte – 964729119. A més, els dies 28 de setembre en la XVII Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra de Espadán a Almedíjar (Castelló) i el 2 d'octubre a Segorbe (Edifici Glorieta / Seu de la Universitat Jaume I) es realitzaran informacions i presentacions de la convocatòria.

  Més informació: El PEU de l’UJI col·labora en el projecte «Encuentros periféricos» de lluita contra la despoblació rural a l’Alt Palància

 • Idees per enfrontar el despoblament: XVII Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà (Almedíjar)

  El pròxim dissabte 28 de setembre es celebrarà en Almedíjar la XVII Trobada Anual dels Pobles que formen part del Parc Natural de la Serra d’Espadà. Aquesta trobada reuneix, any rere any, institucions, associacions, empreses i artesans que representen una bona mostra dels 19 pobles del Parc Natural i d’altres poblacions i iniciatives de la Serra d’Espadà amb les quals comparteixen aquest territori comú.

  La trobada és un espai per conèixer-se millor. També per reflexionar sobre els reptes que tenim, dia a dia, davant nostre. En aquesta jornada, volem centrar-nos de manera especial en el despoblament i s’han programat dos espais per conèixer idees que proposen models alternatius davant aquest greu problema que afecta als nostres pobles:

  Almedíjar Vive: procés en marxa per a lluitar contra el despoblament (de 12.00 a 14.00 h.).
  Estratègies comuns dels pobles de la Serra d’Espadà per a lluitar contra el despoblament (de 17.00 a 19.00 h.).

  Juntament amb aquesta part, reunida en la segona edició de la Trobada d’entitats, aquesta jornada tindrà també visites interpretatives, degustacions, activitats, exposicions o música.

  El Programa d’extensió Universitària participa en el desenvolupament d’aquesta Trobada com a part de l’Acompanyament del projecte “Territori Espadà” juntament amb el Parc Natural de la Serra d’Espadà. La coordinació dels dos espais de la "Trobada d'Entitats" seran realitzats pel PEU amb la coordinació d'"Heterotopia, Centre d'Estudis i Innovació per a la participació" i la relatoria de Victoria Falcó.

  Més informació: Territori Espadà

 • El Grup de Catalogació del Patrimoni de Viver presenta el tercer volum sobre Topònims i Territori

  El Grup de Treball de Catalogació del Patrimoni de Viver ha publicat el tercer volum sobre Topònims i Territori de la població. Aquest volum ha estat realitzat per José Juesas Andrés i Paco Mas i recull l'Apèndix primer de fitxes temàtiques. Aquest treball se suma al conjunt de publicacions que constitueixen el Catàleg de Patrimoni d'aquesta població de la comarca castellonenca de l'Alt Palància.

  Catàleg de patrimoni de Viver. Topònims i territori, vol. 3. Apèndix primer de fitxes temàtiques
  En aquest nou volum podrem trobar les fitxes temàtiques corresponents a les Vies Pecuàries, Barrancs, Llocs d'Interès Natural, Topònims Històrics i Delimitació Històrica del Terme. Aquest treball es planteja com a ampliació de continguts d'alguns dels temes desenvolupats prèviament en el catàleg.

  Des de la seva creació en 2016, el Grup de Catalogació del Patrimoni de Viver, coordinat per Paco Mas, ha desenvolupat un treball fonamental per a la recopilació del patrimoni cultural i natural d'aquesta població de la comarca castellonenca de l'Alt Palància. En aquests tres anys s'han publicat els catàlegs de “Fuentes i Deus” (juny de 2016), “Cultura del Vi i cubs” (juliol de 2016), Cavitats (abril de 2017), Volum 1 de “Topònims i Territori” (juliol de 2018), Volum 2 de “Topònims i Territori” (juliol de 2018) i Volum 3 de “Topònims i Territori” (juliol de 2019).

  Els dossiers publicats poden consultar-se en la pàgina web de l'Ajuntament de Viver.

  Enllaç al Catàleg del Patrimoni de Viver

  Aquest projecte compta amb la col·laboració de la població de Viver i del seu Ajuntament. En els seus anys de desenvolupament ha tingut el suport del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I.

 • L'Associació Cultural Cartuja de Valldecrist d'Altura s'incorpora a la xarxa de comunitats patrimonials de Patrimoni

  L'Associació Cultural Cartuja de Valldecrist d'Altura (Alt Palància) s'incorpora a la xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I.

  L'associació és un moviment cultural que pretén la sensibilització de la societat i dels poders públics cap a la Cartoixa de Valldecrist. Des de 2003, les persones que integren l'associació treballen amb l'objectiu de procurar i promoure la restauració, conservació i consolidació de les restes d'aquest monument, rescatant de l'oblit la història del qual fóra un dels monestirs més esplendorosos de l'Orde de la Cartoixa.

  Des de l'experiència i valor que suposen tots aquests anys d'estudi i difusió dels valors d'aquest conjunt patrimonial, en 2019 iniciem un nou projecte emmarcat en Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I. En aquest procés, l'eix central serà el disseny i planificació d'espais i canals per a la participació que es mantinguen en el temps i que legitimen a la ciutadania (local, comarcal...) en la reflexió i acció sobre el valor, sentit, significat, usos i futur de la cartoixa.

  Arranquem aquest procés participatiu amb tota una sèrie de reunions amb l'Associació Cultural per a definir els reptes del projecte i planificar el seu desenvolupament. En paral·lel, iniciem l'avaluació de les últimes Jornades Culturals de la Cartoixa “Valldecrist: àmbit de cultures” realitzades al mes d'agost passat. Aquest primer pas serà el punt de partida per a reflexionar sobre el present i futur d'aquest projecte cultural i establirà les bases per al desenvolupament i disseny d'una plataforma que reunisca a tots i totes al voltant de la Cartoixa de Valldecrist.

  A.C. Cartuja de Valldecrist (Pàgina web)
  A.C. Cartuja de Valldecrist (Facebook)

 • Ja es pot descarregar la revista Memòria Viva 11

  El passat 13 de juliol es va presentar el número 11 de la revista Memòria Viva en la XIV Jornada de Patrimoni. Memòria Viva 11 reuneix 15 articles sobre patrimoni, educació, interpretació i gestió cultural i se centra de manera especial en la importància de la inclusió i l'accés al patrimoni.

  Memòria Viva és la revista anual de Patrimoni-PEU i s'estructura en tres parts ben diferenciades: projectes i experiències dels Grups Locals (Comunitats Patrimonials), invitacions i col·laboracions d'especialistes que participen en les nostres jornades i activitats i, finalment, autors i autores que presenten les seves propostes a la convocatòria anual d'articles.

  A continuació, us deixem l'índex de la revista i aprofitem per a agrair als autors i autores la seva participació i generositat.

  PROJECTES EN EL TERRITORI
  Cirat artístic. Associació Cultural Las Salinas de Cirat.
  La malea: les textures de la malea i fòssils d’un temps. Un ús creatiu del patrimoni. M. Cruz Garcia i Fina Garcia de l’AC La Fontanella, i Teresa Artero del Museu de Ceràmica de L’Alcora.
  Els camins de l’aigua. Un cas concret: Els Valentins (Montsià). Manel Mas i el Grup de catalogació Los Taulons.
  Ildum: una mansio romana a Vilanova d'Alcolea. Magí Espinach Briansó i Eugeni Trilles Fabregat.

  EN PROFUNDITAT
  Ciència inclusiva, ciència sense barreres. Juan F. Gibaja et al.
  Cartells de cine espanyol dels anys 60, com a eina d’intervenció patrimonial i reminiscència en persones amb demència precoç i Alzheimer. Lorena López Méndez.
  Aplicacions terapèutiques del patrimoni: sessions de reminiscència amb objectes etnològics per a persones majors. Rita Redondo Flores i Andrea Moreno Martín.
  En la recuperació del patrimoni cultural hi cabem tots: gastronomia a la vora del Millars. Joan Josep Trilles Font (coord.).

  RECERQUES
  Església parroquial de Sant Bartomeu: 275 anys construint la memòria d’un poble. Ana Moliner Roca.
  Patrimonis per un tub. Proposta didàctica entorn dels nostres paisatges culturals. Ángela López Sabater, Xavier Laumain i Vanesa García López de Andújar.
  Oficis vells, oficis nous. L’evolució dels oficis tradicionals a l’Alfàs del Pi (Alacant). Disseny i producció d’un projecte cultural. Carolina Frías Castillejo i David Arazola Soler.
  La subjectivitat de la bellesa i el patrimoni industrial. La bellesa industrial. Diana Sánchez Mustieles.
  Almenara temps enrere (un dia al segle XVII). Estel Bosó i Doménech.
  Programes educatius patrimonials: producte comercial o aprenentatge significatiu? La importància de l’avaluació. Proposta metodològica qualitativa d’avaluació d’activitats educatives. Maria Cacheda Pérez i Andrea Granell Querol.
  Cap a l’arrel: a la recerca d’un compromís igualitari amb els patrimonis per a aconseguir la seua comprensivitat. Stella Maldonado Esteras.

  Fotografia de portada: Excavant juntament amb persones amb Síndrome de Down en l’assentament neolític de Guixeres de Vilobí (Barcelona). Director de l’excavació Xavier Oms (Universitat de Barcelona) Autor: Juan Francisco Gibaja Bao

  Consulta i descàrrega Memòria Viva 11 en:Publicacions Patrimoni – PEU

   

   

 • El Taller “Entre parets” de Costur reflexionarà sobre el medi ambient i la seua fragilitat

  Dissabte 27 de juliol tindrà lloc el taller d'art en el paisatge “Entre parets” en el municipi de Costur. Aquesta activitat forma part de la II Setmana Cultural d'aquest municipi de la comarca castellonenca de L’Alcalatén.

  Taller “Entre parets”
  Partint de la gran problemàtica que hi ha en el nostre medi ambient pel que fa a l'ús dels plàstics, en aquest taller utilitzarem aquest material com a unió de la pedra en sec, creant entre els murs, espais plens de color.

  L'objectiu d'aquest taller és resignificar aquests elements (plàstics, però també la pedra) dotant-los d'una nova funció de caràcter estètic i artístic.

  Aquest taller serà impartit per Concha Asín i Elena Nogarol.

  Programa
  11.00 h. Inici del taller. Preparació dels materials reciclats
  14.30 h. Dinar
  17.00 h. Instal·lació dels elements artístics creats en el mur de pedra en sec

  Per a poder preparar els elements artístics, cal portat botelles i materials usats de plàstic.

  Inscripció al taller “Entre parets”

  La Inscripció en el taller romandrà oberta fins dilluns 22 de juliol

  Nota: El dinar té un cost de 10 euros per persona i serà abonat, el mateix dia del taller, pels i les participants.

  Elena Nogarol és llicenciada en Història de l'Art i Educadora de Museus, té experiència en restauració d'obres d'art i en recerca de patrimoni. Compta amb 15 anys com a Educadora d'Arts Plàstiques.

  Concha Asín és tècnic especialista en Tècniques del Volum (Pedra, Fusta i Policromia), Gemmòloga i Taxadora de Joies. Artista i Escultora Multidisciplinària en Arts Aplicades, compta amb 30 anys d'experiència com a mestra d'Arts Aplicades, fonamentalment en l'Àmbit Rural.

  Aquest taller ha estat organitzat per l'Associació Cultural La Fontanella de Costur i s'emmarca en l'Acompanyament de projectes de Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I.

 • El PEU celebra la XIV Jornada de Patrimoni amb la inclusió com a fil conductor

  El projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària (PEU) de l'UJI ha celebrat la catorzena edició de la jornada anual de Patrimoni amb diverses ponències que han comptat amb la inclusió com a principal protagonista. Un any més, l'edifici de la Llotja del Cànem va acollir més de 30 persones entre els grups de Patrimoni, que compten amb l'acompanyament del PEU per als seus projectes, la xarxa tècnica del PEU i la resta del públic assistent.

  La vicerectora de Cultura de l'UJI, Carmen Lázaro, i el responsable del projecte Patrimoni del PEU, Ángel Portolés, van ser els encarregats de donar inici a la jornada. Lázaro va destacar el treball en xarxa del projecte i va asseverar que «és una realitat». Al mateix temps, es va referir a la iniciativa com «un projecte únic, que es manté en el temps de forma molt ferma: és sostenible i té projecció». A més a més, la vicerectora va felicitar la Universitat per ser «l'única amb un projecte d'aquestes característiques en tot l'estat espanyol».

  La primera de les ponències de la jornada va ser a càrrec de María Cervera, qui va presentar el número XI de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni. A continuació, Rita Redondo i Andrea Moreno van tractar en la seua intervenció l'ús terapèutic dels repertoris materials etnològics en el tractament preventiu, així com en la intervenció cognitiva i emocional de persones majors sanes i amb malaltia d'Alzheimer i altres demències.

  Més tard, va aplegar el torn per a alguns dels grups locals de Patrimoni. Des d'Els Valentins, Manel Mas, Alexis Agramunt i Javier Reverte van explicar el projecte «Camins de l'aigua». Es tracta d’un treball d'investigació sobre un antic traçat d'una séquia clandestina que rescata la memòria oral de testimonis que van contribuir a la seua construcció i manteniment.

  L'altre projecte que es va presentar és «Valldecrist, Àmbit de Cultures» a càrrec de Sixto Lozano, un treball que recull la recuperació de la Cartoixa de Valldecrist a Altura i la realització d'unes jornades culturals que busquen aconseguir una major implicació de la societat civil en la defensa d'aquest monument.

  Com a tancament, es va celebrar la tradicional assemblea de Patrimoni, un moment en el qual totes les persones que formen part del projecte van fer balanç de l'any i en què es van proposar línies de treball per al pròxim any.

  Font: SASC/PEU. Universitat Jaume I

 • XIV Jornada de Patrimoni: ponència i comunicacions

  La Jornada de Patrimoni té dues dimensions principals: conèixer projectes patrimonials i establir un punt de trobada per a l’inici i desenvolupament de col·laboracions i propostes per a l’intercanvi de coneixement.

  Dins del programa de la XIV Jornada de Patrimoni, el dia 13 de juliol ens aproparem a les principals claus de tres projectes patrimonials que reflexionen sobre la importància de connectar ciutadania i patrimoni:

  Patrimonis inclusius: etnoreminiscències, demència i majors
  Rita Redondo i Andrea Moreno

  Aquest projecte aborda l’ús terapèutic dels repertoris materials etnològics en el tractament preventiu, així com en la intervenció cognitiva i emocional, de persones majors, tant sanes com amb malaltia d’Alzheimer i altres demències. S’implementa al municipi de Quart de Poblet (València) des de l’àrea de Psicologia del Centre de Dia i Residència Mixta del municipi i amb la col·laboració de l’àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament.

  La teràpia de reminiscències és una de les intervencions psicosocials més populars en el tractament no farmacològic de persones amb deterioració cognitiva. Es tracta d’una teràpia de caràcter grupal que se centra a estimular l’evocació d’experiències personals del passat amb l’objectiu de reviure el record i les emocions que porta aquest amb si. Per a aconseguir-ho, utilitzem els objectes etnològics com a claus elicitadores que ajuden aqueixa evocació durant la sessió terapèutica.

  En aquest article repassem alguns dels casos pràctics que hem dut a terme a Quart de Poblet utilitzant el patrimoni local per a valorar i difondre aquesta metodologia i les seues potencialitats.

  Els camins de l’aigua. Un cas concret: Els Valentins (Montsià)
  Manel Mas, Alexis Agramunt i Javier Reverte

  Des de la seva constitució com a nucli habitat, el barri dels Valentins (petit nucli a 10km de la població d’Ulldecona) patia una greu mancança d’aigua. No només per a les tasques domèstiques, sinó també, i principalment, per al bestiar, indispensable per a tasques agrícoles (els «tractors» de l’època). Davant la falta d’interès de l’Ajuntament i la comunitat de regants, Els Valentins es va conjurar per a construir una sèquia d’uns quants kilòmetres, a esquenes de les autoritats, i mitjançant l’anomenat jornal de vila (tant per a la construcció com per al manteniment).

  El treball investiga el traçat de la sèquia «clandestina» i rescata de la memòria oral testimonis de persones que van contribuir a la construcció i manteniment d’aquesta obra (que compta fins i tot amb alguns aqüeductes per a salvar desnivells o barrancs).

  “Valldecrist, Àmbit de Cultures 2019"
  Sixto Lozano

  Les Jornades Culturals “Valldecrist, àmbit de Cultures 2019” es duran a terme de nou enguany durant el primer cap de setmana d'agost en el recinte monàstic de la Cartoixa de Valldecrist a Altura.

  Organitzades des de 2009 per l'Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist, es pretén la realització d'activitats que revitalitzen la Cartoixa com a espai de trobada d'expressions artístiques, de divulgació, d'investigació i lúdiques que tinguen un nexe d'unió amb aquesta.

  Buscant aconseguir una major implicació de la societat civil en la defensa d'aquest monument, patrimoni de tots, a més d'una major implicació de les administracions competents que garantisquen un respecte i adequat tractament museístic de les restes arqueològiques i l'establiment d'un pla definitiu per a la Cartoixa, que fixe una destinació coherent quant al seu ús, objectius i fases.

  Considerem que és nostre deure moral com a poble respectuós i orgullós del seu passat per a projectar el seu futur.

  Imatges: Rita Redondo, Manel Mas, A.C. Cartuja de Valldecrist

  Notícia relacionada: XIV Jornada de Patrimoni - PEU. Una perspectiva inclusiva

 • XIV Jornada de Patrimoni - PEU. Una perspectiva inclusiva

  {jcomments off}

  La XIV Jornada de Patrimoni reuneix, un any més, els grups locals del projecte Patrimoni – PEU i la xarxa tècnica del PEU i està oberta a interessats en el projecte, la gestió cultural i la dimensió social del patrimoni.

  Aquesta jornada constitueix l'espai de trobada més important de la xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni - PEU. En aquesta edició, la perspectiva inclusiva del patrimoni constitueix el tema principal de la jornada. Comptarem amb la participació de Rita Redondo i Andrea Moreno, que compartiran tota una sèrie d'experiències en projectes d'aplicació terapèutica del patrimoni amb persones amb demències i basades en teràpies de reminiscències amb objectes etnològics.  En el transcurs de la jornada es realitzarà la presentació del número 11 de la revista Memòria Viva, formada per articles dels grups locals del projecte i per tota una sèrie de recerques realitzades per especialistes en gestió cultural, educació patrimonial i artística, patrimoni industrial, inclusió o interpretació del patrimoni.

  Els grups de Patrimoni tindran el seu espai per a presentar les seves comunicacions i la Jornada culminarà amb l'Assemblea Anual del projecte, en la qual es decideix el desenvolupament a mitjà i llarg termini d'aquesta xarxa de comunitats patrimonials.

  Programa
  09.45 h. Lliurament de materials
  10.00 h. Inici de la XIV Jornada de Patrimoni - PEU. Presentació institucional a càrrec de Carmen Lázaro Guillamón, Vicerectora de Cultura i Relacions Insitucionals
  10.15 h. Presentació del número 11 de Memòria Viva
  10.30 h. Ponència "Patrimonis inclusius: etnoreminiscències, demència i majors". Rita Redondo Flores i Andrea Moreno Martín
  11.30 h. Pausa - cafè
  12.00 h. Comunicacions dels projectes de Patrimoni - PEU
  13.00 h. Assemblea Patrimoni
  14.00 h. Clausura de la jornada.
  14.30. Dinar

  Resums de ponència i comunicacions

  Inscripció: (enllaç)

  XIV Jornada de Patrimoni. Llotja del Cànem de Castelló, Seu de la Universitat Jaume I en la ciutat.

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural