People

El museu en el territori, el MACVAC

Written by PEU on . Posted in Activitats

Captura de pantalla 2017-05-24 a las 10.10.22

A principis dels anys setanta el crític d’art Vicente Aguilera Cerni va concebre crear un museu d’art contemporani al nucli antic de Vilafamés, el qual es trobava quasi en ruïnes, aconseguint el suport del seu alcalde, Vicent Benet. S’aconseguí que la Diputació de Castelló comprara el palau del Batlle, un edifici del segle xvi, en què es va instal·lar el Museu; alhora, molts artistes van comprar cases i les van rehabilitar, amb dificultats. No no només es va crear una entitat artística de referència sinó que es va recuperar tot un conjunt patrimonial, i es va evitar la degradació i destrucció d’un enclavament de gran bellesa.

Captura de pantalla 2017-05-24 a las 10.10.38


Certament, quan el 18 de març de 1972 s’inaugurà el Museu, fou un esdeveniment que per a la gent del poble va crear-hi una certa perplexitat, però s'ha demostrat que les conseqüències socials i econòmiques han estat determinants. El Museu comportà la millora dels serveis en general al poble, i va encetar l'arribada del turisme, basat en un tipus de visitant culte, en part, atret per algunes activitats que es feren com van estar les jornades musicals, la tardor cultural, creació d’algun taller cultural, etc.

Captura de pantalla 2017-05-24 a las 10.10.50


El Museu continua essent, i ho serà, un element bàsic no sols per a Vilafamés, sinó per a la comarca i tot el territori valencià. La relació entre la dinamització econòmica i cultural i les activitats d’un Museu tan singular i amb una obra exposada tan significativa és més que evident. En el moment actual el Museu ha de manifestar unes potencialitats, que són indiscutibles, liderant, com a reclam principal, la creació d'una xarxa d'espais culturals a l'interior de la província, que s'ha demostrat un dels territoris més actius amb propostes innovadores ben pensades i al servei de la pròpia ciutadania.

Captura de pantalla 2017-05-24 a las 10.11.02

Joan Feliu Franch. Gestor MACVAC.

 (Fotografies: MACVAC)

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural