People

Crònica de la Jornada “Patrimoni i Paisatge” sobre l'antic Convent de Servitas de Montán.

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

Dissabte passat 8 d'abril, l'Ajuntament de Montán i l'Associació Cultural Conde de Vallterra, van organitzar una Jornada sobre l'antic Convent de Servitas, “Patrimoni i Paisatge”, dirigida per l'arquitecte D. Ildefonso Sánchez Dopateo.

montan1

Es va impartir ponències que van analitzar l'impressionant edifici i el seu entorn des de punts de vista molt diversos:


- La fases de restauració arquitectònica.
- La restauració de la valuosa fusteria, cadirat i mobles.
- La documentació original existent.
- La geometria, construcció i materials.
- Els tallers amb estudiants i xiquets.
- Per què se situa allí el convent.

Gràcies a aquestes recerques, hem descobert que l'edifici es va finançar en part mitjançant la producció de seda i una hipoteca, que existia una botica que proveïa a la comarca, o la qualitat de la seua arquitectura i frescs.

montan2

Els ponents han sigut:
- Montserrat Martínez, Doctora en Belles arts. (Restauració de fusta).
- Ildefons Sánchez Dopateo, Arquitecte. (Fases de restauració realitzades).
- Faustino García Chirivella, Cronista de la Vila de Montán i Ildefons Sánchez Dopateo, Arquitecte. (Anàlisi de la documentació original descoberta).
- Beatriz Sáez Riquelme, Dra. Arquitecta i Màster en conservació del Patrimoni. (Estudi constructiu i gràfic de l'església del convent a l'entorn de les “esglésies saló valencianes del XVIII”). (UJI)
- Ildefons Sánchez amb la Dra. en BBAA Dña-Pilar Espona. (Tallers amb estudiants realitzats en fórum UNESCO UPV).
- Vicente Lorente, Llicenciat en Història, membre de l'Institut Històric dels Serfs de María. (Anàlisi històrica: per què se situa el convent a Montán).
- David Vizcaíno, Arqueòleg. (“Paisatge i memòria” des del neolític, passant pel poblat pre-íbero descobert, i el propi convent, fins i tot la memòria oral romanent en la gent de Montán).

Va ser per al poble de Montán un orgull tenir a totes aquestes personalitats en la nostra Vila, donant-nos a conèixer tan valuosa informació.

Acabat l'acte, el nostre Alcalde Don Sergio Fornas va fer lliurament d'un regal consistent en oli d'oliva de la varietat autòctona “Temprana de Montán”, mel i un llibre titulat “Història de Castellmontán” del nostre cronista Faustino García.

montan3

Fotografia 1: l'arquitecte Ildefons Sánchez amb la Doctora en BBAA Montse Martínez
Fotografia 2: l'arquitecte Ildefons Sánchez amb la Doctora en BBAA Pilar Espona Andreu (Museu Nacional de Ceràmica González Martí, i Ruta de la seda)
Fotografia 3: l'arquitecte Ildefons Sánchez amb la Doctora Arquitecta i Màster en restauració Beatriz Sáez Riquelme (UJI) dialogant sobre l'edifici.

Notícia relacionada: Patrimoni i paisatge. Jornada sobre el convent de Servites de Montán

 


Read full article on patrimonilogo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural