Mesa Tècnica itinerant a les Coves de Vinromà. Presentació

Written by PEU on . Posted in Mesa tècnica

"Sent sabedors que finalment organitzeu la Mesa Tècnica Itinerant (MTI) al nostre poble de les Coves, us voldríem donar anticipadament la nostra benvinguda, alhora que informar-vos de tot allò del què podríeu gaudir en la vostra visita. També sabem que parlar de nosaltres, de “lo nostre” i les nostres bondats, per animar-vos a visitar-nos, potser una mica pesat per a vosaltres, però malgrat tot intentarem fer-vos-en dos cèntims."

Equidistant (45Km) de la capital i de la major població del nord, Vinaròs, moltes vegades ens trobem en terra de ningú, cosa que fa que sempre hem d’estar a l’aguait per a aconseguir els nostres propòsits de progrés. Amb tot, trobareu un poble d’interior castellonenc, que pel sud marca la fita de la parla tortosina, i pel nord la marca del bisbat de Sogorb-Castelló. Dels més o manco 2000 habitants que som, una gran majoria viu al poble, però també compta amb un número considerable de població dispersa que viu a les nombroses masies del terme. De tradició agrícola i ramadera, manté i conrea una de les plantacions d’ametllers més extenses i productives de la província, així com una gran quantitat d’explotacions ramaderes productores de porcs i aus. Amb tot una gran majoria del terme municipal és improductiu, i antigament es dedicava a la ramaderia extensiva, produint una gran part de la “llana Sanmatea” tan apreciada, a l'edat mitjana, pels telars italians de la Toscana."

 

Captura de pantalla 2017-09-08 a las 12.39.05

"A l’actualitat tenim la fàbrica de L M Wind Power, multinacional que fabrica pales per aerogeneradors, que actualment s’exporten als parcs eòlics del Mar del Nord i que donen ocupació a quasi sis-cents treballadors, sent la fàbrica, si més no, més gran del nord de les comarques castellonenques. La qual ens ha permès aconseguir el Premi Nacional EOLO a la integració rural de l’eòlica. Tot i no tenir un I.E.S. al poble, comptem amb un índex molt alt d’estudiants universitaris que animen la vida del poble i les seues institucions. Així mateix, i per iniciativa de famílies covarxines, gaudim de dos fundacions: “la Docent Privada de les Coves de Vinromà”, que beca els estudiants universitaris de les Coves, i “la Germans Folch Traver” que ajuda a persones majors de les Coves, acollides en residències i centres de dia. També, la Caixa Rural de les Coves, en la seua obra social té la seua pròpia Fundació per a donar suport a totes les iniciatives culturals dels covarxins."


"Com a serveis educatius i culturals tenim una Ludoteca municipal per acollir els infants fins als tres anys, el C.E.I.P. “La Moreria” que atén els jóvens de tres fins als dotze anys, Biblioteca Municipal, Escola de Música de la Unió Musical Covarxina, Associació del “Ball Pla” que conserva i transmet un dels balls més rics i complets de la comarca, l’Associació de Jubilats i Pensionistes i la de la “Joventut Covarxina” molt dinàmiques i actives, l’Associació “Tossal Gros” que edita una revista local, de periodicitat bimensual, des de fa més de vint-i-cinc anys, a més de moltes altres associacions, de finalitats diverses, ja que l’associacionisme és un fort component de la nostra mentalitat."

Captura de pantalla 2017-09-08 a las 12.38.56

També en el camp cultural, recentment la Conselleria de Cultura ens ha admès “la col·lecció museogràfica”, amb la qual començarem a recopilar i mostrar al públic les nostres “joietes” particulars: “Casa de les Senyoretes de D. Miquel” s.XIV-XV, casa pairal de Marcel·lí Boix i Moliner metge il·lustrat i de capçalera del rei Felip Vè., la “Sala d’exposicions Municipal” amb l’exposició permanent del pintor covarxí Tomàs Roures, el qual ens ha fet una donació al municipi de 24 de les seues obres, i la “Sala de l’Església Vella” amb una visió històrica del poble.


Dels monuments religiosos cal parlar de l’Església Nova, s.XVIII. neoclàssica feta amb els plans de l’arquitecte covarxí Jaume Bort i Milià, l’arquitecte de la catedral de Múrcia, el Calvari, s. XVIII, de planta octogonal, amb totes les capelles del “via crucis”, amb pintures d’Oliet i taulelleria alcorina, i l’ermita de Sant Vicent, s,XVII amb interessant frontis ornat amb daus tipus Jaca.


En el camp sanitari i assistencial comptem amb un Centre de Salut Comarcal, un Centre de Dia per a quaranta ocupants, i onze unitats apartamentals tutelades (en vies d’obrir-se) per a persones amb dificultats de mobilitat.


Pel que fa al camp esportiu i d’esbarjo, tenim un complex poliesportiu amb piscines, camp de futbol, i pistes de tennis, pàdel i frontó, així com pista de bicicròs i diferents rutes de senderisme, marxa i carrera com la “ruta dels ametllers”, “dels garrofers”, “del Tossal Gros”, “de la Valltorta”, “la ruta dels molins” la qual la càtedra FACSA ha concedit enguany el seu premi al millor treball final de grau a Albert Cifre basat en els nostres molins...


I de segur que alguna cosa ens hem deixat que també hagués sigut mereixedora de comentar-vos-la... però amb tot la nostra singularitat cultural que guardem per a ensenyar-vos-la eixe dia, a tots vosaltres, si teniu el gust de venir a visitar-nos, és la Cova de la Saltadora, al Barranc de la Valltorta, Patrimoni de la Humanitat des del 1998, que precisament aquest any celebrem el centenari de la seua descoberta. És una de les nostres joies municipals més preuades, amb més de 250 figures d’art llevantí, amb escenes de caça i rituals, de l’època del Mesolític i del Neolític. És la gran desconeguda del barranc, la que conté més quantitat i varietat de figures, que no ha estat mostrada al gran públic, reservada, moltes vegades, als estudiosos nacionals i internacionals. De difícil accés, tot i que es pot accedir , a l’actualitat, sense cap problema, es troba a uns vuit km del poble més un km a peu. Avui en dia gaudim d’una app nomenada “eART “ gratuïta, de realitat augmentada, aplicat a eixa cova, que si tenim un mòbil on ens l’hem descarregada, podrem veure les pintures i tenir la història de tots els dibuixos tal qual eren originalment.

 

Captura de pantalla 2017-09-08 a las 12.38.15

 

Bo i res més, la persona de contacte és el Regidor de Cultura En Joan Villaplana i Villalonga, i l’adreça del correu electrònic per si volen més informació o qualsevol aclariment és :


Atentament, rebeu una cordial salutació"

 

Després de l'amable presentació dels Coves, recordem el programa i les inscripció:

Convocatòria Mesa Tècnica Itinerant 2017
Dia: 14 de setembre de 2017
Lloc: Les Coves de Vinromà
Horari: 9:30 - 14:00h

PROGRAMA DEFINITIU


9:30 - 10h. Arribada a l'Alberg Municipal de Les Coves de Vinromà i cafè de benvinguda amb pastes típiques. (C/ Desemparats, 5. 12185 - Les Coves de Vinromà)

10 -12h. Reunió de la Mesa Tècnica PEU-UJI.


1. Informe d’activitats de La Formació més prop 2017
2. Proposta d’activitats de Formació Tècnica 2018
3. Jornades d’Avaluació 2017 en Morella
4. Renovació del Catàleg Virtual del PEU per a 2018

12 – 12:30h. Esmorzar amb productes típics oferts per l'Ajuntament

12:30 – 14h. Visita al museu de La Valltorta amb opció de fer l'excursió a la cova Saltadora. Dificultat mitja, necessari calçat apropiat. Cotxes particulars.

14h. Dinar al Bar-Restaurante El Talisman.

Inscripció i matricula:
El preu de l’activitat és de 6 € (per al dinar) que es pagaran en mà el mateix dia.

Vos podeu inscriure ja en el següent enllaç:
https://e-ujier.uji.es/pls/www/!inscripcio.ini?p_curso=5526&p_idioma=ca&p_cabecera=UJI

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural