Acompañamiento

Memòria oral i participació ciutadana per a fer de València la primera-ciutat museu del patrimoni immaterial

Escrito por PEU el . Publicado en Activitats

Tradueixen al valencià els contes de Blasco Ibáñez per a finançar un innovador projecte de turisme cultural
 
José López Camarillas i Raúl Pérez, de la productora Arriers Media, s'han proposat convertir a València en la primera ciutat-museu del món dedicada al patrimoni immaterial. Un projecte multidisciplinari on les TIC, el turisme, la història, la antropologia i la gestió cultural uneixen forces per fomentar la participació ciutadana i dinamitzar turísticament els barris de la capital mitjançant els relats de Blasco Ibáñez ambientats en ells.
 
Barri a barri, llegenda a llegenda, costum a costum. Arriers recopilarà tota la memòria oral de la ciutat i la posarà en valor amb una aplicació mòbil que permetrà conèixer in situ els detalls d'una València alternativa a la dels paquets turístics: la València de Blasco Ibáñez.
 
En cadascun dels 31 espais a dinamitzar, es rodarà i adaptarà al context actual, junt al teixit associatiu del barri, un conte blasquista amb qualitat de cinema. Els curts només seran visibles, mitjançant la App, en els llocs en els quals estan ambientats els relats.
 
Captura de pantalla 2016-07-26 a las 10.44.38
 
 
A més a més, cadascun d'ells servirà de fil conductor per una ruta turística pel barri. Rutes gratuïtes que donaran a conèixer la història de la ciutat, a través de la veu dels seus protagonistes, amb fragments de memòria oral; que mostraran anècdotes de la vida del polèmic escriptor i rescataran el llegat del blasquisme, moviment hegemònic de principis del segle XX que va alfabetitzar a tota una generació de valencians que somiava amb canviar el món.
 
Captura de pantalla 2016-07-26 a las 10.44.47
 
La primera de les pedanies a museïtzar serà El Palmar, en la qual es gravarà i classificarà, entre altres patrimonis immaterials, la pesca en l'Albufera; el sorteig de redolins; la construcció tradicional de barques; el guisat d’all i pebre sobre les embarcacions; les receptes d'arròs i la tornada d'espècies vegetals i animals gràcies a la depuració de l'aigua.
 
Per a produir el museu, que compta amb el suport de la Fundació Vicente Blasco Ibáñez, Arriers ha llançat un Verkami  amb recompenses com samarretes de disseny; la possibilitat de ser patrocinador; vins personalitzats D.O. València o el llibre “Contes valencians” de Blasco Ibáñez, traduït per primera vegada al valencià, en una edició ideal per a col·leccionistes.
 
Captura de pantalla 2016-07-26 a las 10.45.03
 
El projecte, a més de la transició del model turístic intensiu cap al sostenible que recomana la UNESCO, persegueix restaurar la figura del revolucionari que, gràcies als seus best-sellers, va donar a conèixer els racons de València arreu de tot el món.
 
“Pensem que el millor expositor per a la cultura d’un poble és el carrer, mantenint-la viva en el seu context, explicada pels seus protagonistes. Per això hem pensat en Blasco Ibáñez com a fil conductor d’este projecte. Blasco, a banda de descriure amb tot luxe de detalls la València perifèrica, apostà per democratitzar la cultura sense paternalismes. Amb les seues universitats populars i les seues publicacions, ensenyà a llegir i inculcà els valors de la il·lustració a tota una generació de valencians”, assenyala José Camarillas, qui va presentar aquest projecte com a treball final del seu Màster de Gestió Cultural i Turisme.  
 
El museu pretén estar en marxa abans de 2017, any que les Corts Valencianes van aprovar dedicar a l'escriptor, cineasta, polític i colonitzador utòpic amb motiu del 150 aniversari del seu naixement.
 
https://www.verkami.com/projects/15327-valencia-ciutat-museu-del-patrimoni-immaterial

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural